Mocht u overwegen om per auto of camper een asielhond mee naar Nederland te vervoeren op het einde van uw reis door Spanje vindt u hier een paar praktische tips voor onderweg.
Ter informatie:
De dieren in kwestie zijn gecastreerd, gesteriliseerd, gechipt, gecontroleerd op Mediterrane ziekten, voorzien van een EU paspoort en binnen 48 uur voor vertrek voorzien van een gezondheidsverklaring van een erkende dierenarts. De meeste hondjes zijn extreem aanhankelijk zodra met elkaar is kennisgemaakt. Ze zouden het liefst de hele weg knuffelen omdat dat juist is wat ze het meest hebben gemist. !!!!!
De Tips
- Zorg voor een lekker plekje voor uw reisgenootje. Een bench heeft de voorkeur omdat hij/of zij zich hier veilig in zal voelen. Mocht er zich een sanitair ongelukje voordoen dan komt het niet verder dan de onderbak van de bench. (Deze bench zal door het asiel worden verstrekt en kunt u in Nederland, bij de overdracht weer inleveren. Heeft u onderweg veel contact met uw reisgenootje en heeft u een plekje gemaakt tussen de koffers kan dat wel maar dan moet u er wel zeker van zijn dat uw reisgenootje zindelijk is. Zindelijk worden gaat erg snel of ze zijn het al maar voor alles geldt, voorkomen is beter dan genezen. (zie punt 3)
- De dieren komen uit een asiel en moeten soms nog leren om aan een riempje te lopen. Dat gaat al snel goed maar het kan dus zijn dat ze hier even aan moeten wennen. Maak geen gestreste indruk bij het uitlaten. Probeer zelf rust uit te stralen en lekker veel aandacht (extra aai over het bolletje) doet wonderen.
- Laat uw reisgenootje eerst goed uit voor u vertrekt. Maak dan een eerste sanitaire stop na circa 1 uur. Het kan best zijn dat uw reisgenootje niets hoeft te doen. Wij hebben meegemaakt dat een hondje, uit pure stress, meer dan 24 uur niets heeft gedaan. Hou uw reisgenootje in de gaten als hij/zij onrustig wordt is het tijd om te stoppen. Als hij of zij eenmaal zijn of haar behoefte doet aan de riem kunt u gerust uren achtereen rijden.
- Maak van uw dagelijkse acties een vaste routine. Stilstaan en motor uit is al gauw een signaal voor de hondjes om uitgelaten te worden. Zodra ze weer in de bench gaan en de motor wordt gestart dan weten ze al gauw dat ze beter kunnen gaan liggen omdat ze anders om zullen vallen.
- Geef ‘s morgens en ’s avonds eten. En combineer dit met een uitlaatbeurt. Het eten zal aan u worden meegegeven door het asiel. Mocht u iets te kort komen dat is bij de grotere pompstations langs de Franse autoweg honden- of katteneten te kopen. Honden lusten ook katteneten hoor. Iets extra’s vinden ze heerlijk en mo gen ze best hebben.
- Is het bekend dat een hond niet tegen autorijden kan of is een hondje extreem gestrest dan kun je een pilletje geven. Je kunt dit pilletje door het eten doen. Het werkt na circa 30 minuten en blijft circa acht uur werkzaam. Dit pilletje maakt hem of haar niet sloom maar voorkomt misselijkheid en maakt hem/haar rustiger.
Natuurlijk is het even wennen om zo huiswaarts te keren en dat wennen geldt ook voor uw reisgenootje. Hoe meer u uw handelingen in een vast patroon uitvoert, des te sneller de rust en het vertrouwen komt. U zult de dankbaarheid in de ogen van uw reisgenootje zien vanaf de minuut dat ze onder uw zorg is.
Een fijne reis toegewenst..!!!!
Annerie en Ton
Stichting Dierenmissies.