WILT U DIT WEEKJOURNAAL AUB DELEN MET AL UW VRIENDEN EN KENNISSEN?
.
HARTELIJK DANK NAMENS ALLE SPAANSE HONDJES DIE EEN BAASJE ZOEKEN
Deze week in het journaal beginnen we met speciale aandacht voor Baloo, laten we zien dat Mia een beetje ondeugend is, hebben we weer nieuwe hondjes die aandacht verdienen, hebben we Kino op vakantie en zijn de hondjes van Linda weer naar huis. Voorts hebben we informatieve berichtjes over speciale Spaanse hondenrassen, staat Vigo in de balngstelling en geven we in de column tips voor een goede relatie tussen kind en hond en in de (on)zin van de week kan het misschien goed bedoeld zijn maar zo hoort het echt niet. Kortom, weer een boel te lezen dus maak met ons de week mee zoals die op ons af kwam.
- De Baloo Special
- Mia is ondeugend
- Nieuwe koppies
- De vakantie van Kino begint
- Het maken van de vakantiefoto van Kino en onze hondjes
- Hondjes die het asiel mogen verlaten
- Weer een leuk filmpje ter ontspanning
- Veel voorkomende typische Spaanse hondenrassen.
- Vigo in de belangstelling
- Vluchten in het verschiet
- Kans hebben op fantastische prijzen en tegelijk Dierenmissies helpen..
- Berichtje van de baasjes van Estela, Harley
- De 4-kanten column van Ton: “Kinderen en honden kunnen een probleemloze relatie hebben…”
- De (on)zin van de week over: “Misschien goed bedoeld maar dat kan echt niet…”.
- De beschikbaarheidsagenda voor vakantieopvang.
Advertenties van: Buddies/AnimalWebshop/Het Dier, Karlijn’s Shop, OnePack en Fresh PC. Your Inner Feelings .
Heeft u een opmerking of wilt u iets kwijt over hetgeen u gelezen heeft? Maak dan vooral gebruik van het reactie-formulier onder aan het Weekjournaal.!!!!
GEZOCHT: ADVERTEERDERS IN HET WEEKJOURNAAL MEER WETEN KLIK HIER |
GEZOCHT: VLUCHTBEGELEIDERS . |
.
KLIK op de foto !!!!!!!! en lees alle ins- en outs over de vluchtbegeleiding.
.
.
.
.
.
De week van dag tot dag:
Zondag 10 juni 2018
.
De Baloo Special
.
Vorige week is Baloo op onze site verschenen. Een grote lobbes van acht jaar die een en al vriendelijkheid is. De lieverd heeft Leishmania maar is daarvoor behandeld en dat is onder controle en is verder kerngezond. Tja, dat zo’n schat nou niet echt erg veel kans heeft op een lief baasje in Nederland ligt voor de hand. Toch willen we hem nog eens onder de aandacht brengen want hij verdient het meer dan wie dan ook. Dat bleek maar eens temeer toen hij mee naar de Feria (braderie) mocht. Daar liet hij zien dat hij met iedereen vriend wilt zijn en dat hij prima met kinderen overweg kan. Hij negeerde daar zelfs een vreemde hond die boos naar hem gromde. Daar staat de fantastische Baloo boven, Nee, daarom geven we hier onder nog eens wat beelden van die dag in de hoop dat er baasje zijn wiens aandacht voor deze kanjer wordt getrokken..

Allerlei mensen wilden hem goed bekijken en zien of hij werkelijk zo lief is als werd gezegd … Nou dat was dus ook zo…
.
.
.
.
.
.
.
.
.

.
KLIK dan op de grote foto waarop hij wordt droog gewreven… dan kom je vanzelf op zijn adoptiepagina met meer foto’s.
.

Heeee wat zie ik een lekkere snack…?!?!

Jammer ik kan er net niet bij dat is nou jammer….

Als ik van deze kant kijk ligt die er nog …

als ik nou probeer met mijn pootje… !!!!
.
..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
De stakkers in Spanje… . Wie behoefte heeft aan gezelligheid en kameraadschap en overweegt een hondje te nemen… kan toch niet de ogen afwenden van de stakkertjes die in Spanje op een baasje wachten… . Wie kunnen er in principe bij Dierenmissies een hond adopteren ? KLIK HIER om te kijken of u hiervoor in aanmerking komt … . . |
Woensdag 13 juni 2018
.
De vakantie van Kino begint.
.
Terwijl de vakantie van Sjors, Moos en Mikey langzaam aan zijn eind komt genieten zij nog volop van hun verblijf in het bos.
.








Normaal heb ik twee wat onwillige factoren om rekening mee te houden. Pichi die het liefst op de uitkijk wil staan en Flor die door haar angst extra aandacht behoeft om zich veilig te voelen. Botas, Nellie en Mia die laten zich redelijk in positie zetten en blijven dan keurig zitten. Deze keer komt Kino erbij en weet ik niet of hij graag wil poseren.
.
Heeft u wel eens meegedaan aan een loterij waarbij u tegelijk een goed doel steunde?
We hopen dat ook bij u de deurbel zal gaan en dat er een bekende Nederlander voor de deur staat om een mooie prijs af te komen geven.
.
Veel geluk toegewenst…
En dank namens alle hondjes die we kunnen helpen doordat jullie meespelen…
Vrijdag 15 juni 2018
Veel voorkomende typische Spaanse hondenrassen.
.
We krijgen vaak de vraag van wat voor ras de hond is die men gezien heeft op onze site. Dikwijls is het moeilijk of soms onmogelijk om hier duidelijkheid over te geven. Als we al duidelijk een bepaald ras kunnen onderscheiden is het belangrijk om te weten wat nu de typische karakterkenmerken zijn die bij dat ras horen. Natuurlijk is dit geen 100 % garantie dat die hond daar precies aan voldoet maar het kan wel degelijk een indicatie zijn over wat je kunt verwachten als je die hond adopteert.
Perro de Pastor Mallorquín / Dit Spaanse hondenras heeft ook de naam Ca de bestiar welke een hond is afkomstig van de Balearen eilanden. Oorspronkelijk was hij een herder maar werd met de tijd waak- en beschermhond. De vacht is kort en zwart van kleur en uitzonderlijk bestaan er ook langharige varianten. De Ca de bestiar is niet onproblematisch. Hij is onvriendelijk tegenover vreemden. Hij heeft een sterk beschermend instinct.
Perro de Pastor Catalán / De herkomst van de Gos d’Atura Català, ofwel in het Nederlands de Catalaanse herder ligt in de Catalaanse Pyreneeën. Zijn voorouders waren waarschijnlijk Portugese herders en een langharige herder afkomstig uit de Pyreneeën. Dit ras wordt in Spanje gebruikt voor het bewaken en hoeden van de kudde op aanwijzing van zijn herder maar is bovendien een plezierige gezinshond thuis door zijn sociale karakter. Eigenaren moeten er wel rekening mee houden dat de hond graag bezig wordt gehouden en moeten er tijd in steken, want de Gos is een échte werkhond.
Majorero / De Majorero hond is oorspronkelijk afkomstig van het Canarische Eiland Fuerteventura waar de hond ook bekend staat als Perro Bardino. Van oudsher wordt dit ras gebruikt voor het vee drijven en daarnaast wordt hij ingezet als waakhond. De Majorero of Bardino is een middelgrote kortharige hond die over het algemeen een vrolijk en levendig karakter heeft. Het is een echte werk- en waakhond die niet vies is om grote afstanden op een hard terrein (zoals het vulkanisch terrein op Fuerteventura) af te leggen. Vanwege het karakter is het echter ook een goede huishond.
Perro de Pastor Vasco / In dit geval gaat het om een hondenras afkomstig uit het Baskenland of Pais Vasco waar dit ras Euskal Artzain Tzakurra heeft gekregen. Dit hondenras wordt tevens als veedrijver gebruikt welke officieel sinds 1995 erkend is door de RSCE. Ondanks het feit dat de Pastor Vasco een territoriaal instinct heeft behoudt hij een sterke band met zijn baasje waar hij zich zelden van scheidt. Helaas werden deze honden de laatste jaren erg doorgefokt waardoor er officieel nog maar 696 rasechte honden te vinden zijn in Spanje.
Perro de Pastor Garafiano / De Pastor Garafiano is oorspronkelijk afkomstig van het Canarische Eiland La Palma waar ook de naam vandaan komt (het noordelijke deel van het eiland in het dorp Garafía). Ondanks het feit dat deze hondensoort een werker is werd hij hoofdzakelijk gebruikt als huis/ en gezelschapsdier. Er was een tijd dat dit hondenras op uitsterven stond maar in de jaren zestig van de vorige eeuw kwam er een reddingsprogramma waardoor de hond nu weer veel te zien is, niet alleen op de Canarische Eilanden maar in heel Spanje. De Pastor Garafiano is een middelgrote tot grote hond met lang haar, meestal licht gekleurd. Dit hondenras is erg volgzaam en vriendelijk maar het is ook een blaffer als er gevaar dreigt of vreemden te zien zijn.
Groep 2: Perros tipo Pinscher & Schnauzer, Molosoides & Perros tipo de Montaña & Boyeros Suizos
…..
De tweede groep kan omschreven worden als honden van de rassen Pinschers, Schnauzers, Molossers en berg- en Zwitserse Sennenhonden. Hieronder bevinden zich vijf hondenrassen, te weten Mastín Español, Mastín del Pirineo, Dogo Mallorquín, Dogo Canario en Alano Español.
Mastín Español / Deze hondensoort staat bekend onder de Nederlandse naam als Spaanse Mastiff en hoort bij de dogachtigen. Over het algemeen zijn het intelligente, zelfverzekerde en zachtmoedige honden die echter ook wantrouwend kunnen zijn naar mensen en andere honden die ze niet kennen. Gezien het feit dat deze honden 70 tot 80 kilo zwaar kunnen worden zijn ze een hele verschijning. Normaal gesproken zijn het éénkleurige honden die zowel geschikt zijn als kuddehoeder of als waakhond. Vanwege de omvang zijn het niet altijd de beste gezelschapshonden omdat ze niet altijd aan mensen en voornamelijk aan kinderen gewend zijn.
Mastín de Pirineo / In het Nederlands heeft dit Spaanse hondenras de naam Pyrenese Mastiff gekregen omdat deze hoofdzakelijk in de Pyreneeën voorkomt en daar ook vandaan komt. Vroeger was het de taak van deze erg gespierde hond om de kuddes schapen te bewaken als de herder er niet was. In principe is de Mastín de Pirineo een mensvriendelijke hond maar je moet wel eerst hun vertrouwen zien te winnen. Daarnaast is het een rustige en zachtaardige hond die graag met mensen samenleeft. Ze hebben een groot uithoudingsvermogen en schrikken er niet voor terug om mens en dier te beveiligen aangezien ze geen grenzen kennen. De Pyrenese Mastiff is wit gekleurd maar er zijn combinaties mogelijk en dit hondenras is dik behaard.
Dogo Mallorquín / Een andere naam voor dit hondenras is Ca de Bou of in het Nederlands Majorcaanse Mastiff en zoals de naam al zegt is de hond afkomstig van de Balearen eilanden en dan met name van het eiland Mallorca. Deze hondensoort staat erom bekend dat ze erg lief zijn voor kinderen en graag de “kudde” bij elkaar wil houden waardoor lange wandelingen vaak uitgesloten zijn. De Ca de Bou is een krachtige, gespierde en attente hond. De vacht is kort en de kleuren gaan van goud-geel, beige, brindle en zwart.
Dogo Canario / Dit hondenras wordt ook wel de Presa Canario genoemd en behoort toe aan de Molossers. Zoals de naam al aangeeft is dit ras afkomstig van de Canarische Eilanden waar deze voornamelijk op de eilanden Tenerife en Gran Canaria voorkwam. Oorspronkelijk werd de Dogo Canario gebruikt als drijfhond en als waakhond van voornamelijk vee en bezittingen. Pas de laatste jaren is het ras tot een sociaal enigszins aangepaste hond gefokt en geniet hij een toenemende belangstelling op het Europese vasteland. De Dogo Canario is een middelgrote, rechthoekige, sterke hond. Hij heeft een zeer heftig temperament, is onverschrokken en heeft een krachtige en diepe blaf. Voor leden van het gezin is dit ras een zeer lieve en trouwe hond, maar voor vreemden is het een heel ander verhaal. De Dogo Canario neemt zijn taak als beschermer zeer serieus en vreemden komen niet verder dan tot het tuinhek. Voor kinderen is de Dogo Canario op zich een vriendelijke hond maar hij kan nog wel eens de neiging hebben om op stevige wijze de eigen roedel te verdedigen.
Alano Español / Dit hondenras heeft een dominant en ernstig maar zeer controleerbaar karakter waarbij hij zeer onderdanig is naar zijn baasje. Het kan echter ook een aanvallende hond zijn maar dat doet hij in principe alleen als hij zich bedreigd voelt of anderen binnen zijn roedel bedreigd worden. Ondanks dat sterke karakter is de Alano Español uiterst vriendelijk naar kinderen en heeft het veel geduld. Ze zijn evenwichtig, stabiel en zelfverzekerd met een zeer hoge pijngrens. Sterk, beschermend maar niet agressief. Gevoelig voor de stem van zijn baas en heeft geen harde aanpak nodig.
In groep drie vinden we de Terriers honden waaronder in Spanje de
.
Ratonero Valenciano / Dit hondenras wordt ook el Gos Rater Valencià genoemd en is afkomstig uit de deelstaat Comunidad Valenciana. In tegenstelling tot de Andalusische variant die op muizen en ratten in wijn bodegas jaagt, is de Valenciaanse variant bekend om de jacht op ratten in het water of waterratten, deze werden vroeger namelijk veel gegeten. De Ratonero Valenciana is een kleine, snelle en flexibele hond die bijna altijd wit gekleurd is met zwarte of bruine vlekken. Het zijn daarnaast vrolijke, actieve, nieuwsgierige, sympathieke, dappere en onrustige honden. De hond staat er echter wel om bekend dat deze veel en snel blaft als hij iets hoort.
Groep 4 slaan we over aangezien er in Spanje geen honden in deze groep van Dashonden te vinden zijn.
Groep 5: Perros Tipo Spitz & Tipo Primitivo
..
Podenco Canario / Dit hondenras kan gezien worden als een primitieve windhond die hoofdzakelijk gebruikt worden bij het jagen in Spanje. Zoals de naam eigenlijk al aangeeft is deze soort afkomstig van de Canarische Eilanden. Deze honden hebben een goed karakter waarbij ze tegen volwassenen en kinderen erg vriendelijk zijn maar tegelijk erg pittig kunnen zijn naar andere honden toe. Gezien het feit dat deze honden het heerlijk vinden om te jagen en het voornamelijk van de geur en hun neus moeten hebben, worden deze honden dan ook veel gebruikt door de Spaanse jagers. Helaas gaan deze jagers niet altijd even goed om met hun honden en worden deze vaak om het leven gebracht of verbannen en in de steek gelaten als ze niet meer hun functie kunnen uitoefenen.
Podenco Ibicenco / Net zoals de Podenco Canario is ook de Ibicenco soort een windhond en daarnaast een sportieve hond. Dit hondenras heeft veel beweging nodig en zijn zeer geschikt voor de lange jacht en voor lange wandelingen. Het is echter ook een familiehond die goed is voor mens en dier en een heerlijke gezelschapshond is. Ook deze Podenco soort wordt in Spanje veel gebruikt voor de jacht en wordt net zoals de overige Podenco rassen niet altijd goed behandeld door hun baasjes, de jagers.
Podenco Andaluz / Wat betreft karakter lijkt de Podenco Andaluz veel op de overige Podenco varianten maar in het geval van de hondensoort uit Andalusië komen er ook langharige honden voor. Eigenlijk zijn er drie versies te vinden, de tipo cerdeño met lang en hard haar, de tipo sedeño met zacht en lang haar en de tipo liso met kort en fijn haar. Ook de Podenco Andaluz wordt veel gebruikt voor de jacht en wordt net zoals zijn mede Podenco rassen vaak niet al te best behandeld door de jagers. Daarnaast is de Podenco Andaluz ook een goed familiedier en kan deze makkelijk in een familie met kinderen leven. De hond heeft echter wel veel beweging nodig.
Groep 6: Perros Tipo Sabueso, Perros de Rastro & Razas Semejantes
Sabueso Español / Deze Spaanse rashond hoort bij de dashonden en de zogenaamde lopende honden. Ze worden gezien als trouwe, aanhankelijke en lieve jachthonden. De Sabueso Español is kortharig en meestal licht van kleur maar kan ook in donkere vorm voorkomen. Dit hondenras wordt in Spanje onder andere gebruikt als jachthond maar ze duiken steeds meer op als huishond omdat de honden zachtaardig zijn en ook goed met kinderen overweg kunnen. De Sabueso Español is een actieve hond die buiten het jagen erg actief is en van rennen houdt omdat ze hun energie kwijt moeten.
Groep 7: Perros de Muestra
In groep zeven zitten de zogenaamde Staande Honden en in Spanje behoren twee rassen tot deze groep, te weten Perdiguero de Burgos en de Pachón Navarro.
Perdiguero de Burgos / Dit hondenras heet in het Nederlands de Staande hond van Burgos en behoort tot de groep jachthonden, Spaniels en Retrievers. Buiten het feit dat het intelligente honden zijn worden ze ook gezien als gepassioneerde jachthonden die een zeer goede neus hebben en harde werkers zijn. Daarnaast zijn het leergierige en meegaande honden die zich goed richten op de baas voor wie ze alles zullen doen. Buiten het jagen worden de honden ook gebruikt om hard te werken, te apporteren en zijn het geschikte huishonden maar dan wel met veel beweging.
Pachón Navarro / Zoals de naam al zegt komt de hond oorspronkelijk uit de deelstaat Navarra en is het buiten een showhond ook een jachthond van klein wild. Dit hondenras is ontstaan door kruisingen tussen de Old Spanish Pointer en andere rassen. De Pachón Navarro wordt gezien als een grote maar rustige, intelligente en trouwe hond die goed kan omgaan met andere dieren en mensen, waaronder kinderen. De honden zijn kortharig en zacht en er zijn verschillende kleuren te vinden.
Groep 8: Perros Cobradores de Caza, Perros Levantadores de Caza, Perros de Agua
Perro de Agua Español / Deze hond is erg bekend in Nederland, België en de rest van de wereld en heeft de naam Spaanse Waterhond. Dit ras hoort bij de Retrievers, Spaniëls en Waterhonden en zijn erg gehoorzame en attente honden die gemiddeld tussen de 38 en 50 cm groot worden. De honden hebben als kenmerk dat ze lang en gekruld haar hebben waarbij er verschillende kleuren te vinden zijn maar vaak gaat het om een combinatie van bruin met een andere kleur die witte vlekjes laat zien. Het zijn mooie honden om te zien, zeker als ze uit het water komen als ze gezwommen hebben, iets wat ze erg graag doen. Het is een ideale hond om in een gezin met kinderen te hebben.
(Groep 9 slaan we over aangezien er in Spanje geen honden in deze groep van Gezelschapshonden te vinden zijn).
Galgo Español / De Spaanse windhond of Galgo Español is van origine ruwharig en gedraagt zich tegenover andere honden en mensen zeer sociaal. De Galgo heeft als kenmerk dat alles lang is, de nek, rug, hoofd en staart met daarin een knik. Het zijn waakzame honden maar ook zeer aanhankelijk en sociaal ten opzichte van andere honden. Net zoals andere windhonden is ook de Galgo Español een jachthond en wordt deze ook gebruikt bij renwedstrijden of coursing. Helaas is dit type hond net zoals de Podenco’s een ras wat vaak door jagers in de steek worde gelaten of nog erger worden omgebracht.
Buiten de 21 officiële hondenrassen zijn en nog eens tientallen andere gemixte onofficiële hondenrassen te vinden in Spanje. Tevens leven er in Spanje veel honden waarvan de rassen niet Spaanse zijn maar afkomstig zijn uit andere landen.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Vigo in de belangstelling
.
Vandaag kregen we een telefoontje van de baasjes die vier jaar leden Dia (heet nu Lia) adopteerden. Nu zochten ze een vriendje voor haar en hun oog was gevallen op de Vigo.

Lia wacht op een vriendje
Dit is voor stoere Vigo met zijn aandoenlijke blik geweldig nieuws en natuurlijk doen we er alles aan om deze adoptie voor hem te laten slagen want Vigo is een hele lieve aanhankelijke hond die dit verdient.
.
Een eerdere adoptie van hem ging al op het laatste moment niet door vanwege allerlei vage redenen van de familie dus werd de hoop op een fijne mand door zijn neus geboord.
.
Wellicht heeft het zo moeten zijn en mag hij nu bij Lia gaan wonen. We duimen voor hem !!!!
.
.
.
.
Zondag 17 juni 2018.
.
Vluchten in het verschiet:
.
We kijken uit naar de komst van Ramos die komende woensdag in Eindhoven aan zal komen. Gelukkig is dat laat in de avond zodat we geen files hoeven te verwachten.
.
De reis van Dic staat nu ook vast. Zijn ticket is geboekt voor donderdag 12 juli en ook hij zal aankomen op Eindhoven. Hij wordt daar om 18.45 uur verwacht.\
.
Dat worden weer twee leuke momentjes om in te lijsten.
.
.
.
.
Bij het schrijven van het weekjournaal had ik deze keer een nieuwe hulp. Logeetje Kino had ‘zijn’ favoriete plekje opgezocht.
Dat betekende dat we de bank samen moesten delen.
Nellie, die vindt het maar zozo… want ach ach misschien wordt ze nu wel minder geaaid … Nee hoor, ze komt niets te kort.
.
.
.

.
Ook willen we nog eens de nieuwe baasjes attent maken op de verplichte registratie van hun nieuwe gezinslid bij een databank die de chipnummers registreert om de eigenaar terug te kunnen vinden mocht ooit een hond zoekrakken of onbeheerd aangetroffen worden. Natuurlijk ben je als baasje vrij om een eigen databank te kiezen maar wij maken meestal gebruik van de Nederlandse Databank voor Gezelschapsdieren www.NDG.nl. De eenmalige kosten zijn gering en het geeft zoveel rust als je weet dat politie, dierenartsen, personeel van AMIVEDI en dierenambulances, die databanken altijd raadplegen als er verloren ziel wordt aangetroffen.
.
.
Bericht van …
Monique, baasje van Suerte en Paris en was het baasje van overleden Harley.
Omdat Harley nog steeds een plekje in haar hart heeft, blijven foto’s uit het verleden erg dierbaar.
Ze schrijft:
“Kleine herinnering aan Harley, jaar of 4 geleden, dikke kus voor Nina… Ik vind dit zo’n lieve foto!”
“Ik mis hem nog elke dag met zijn onbenullige lompe zelf! Wat hield ik zielsveel van die hond! Ook van Suerte, maar die was kant en klaar toen ze kwam, met Harley heb ik echt moeten werken maar wat een heerlijkheid kwam er tevoorschijn ! Zo intens jammer dat t naar mijn smaak te kort geduurd heeft! Kan alleen maar hopen dat Harley blij en glimlachend naar beneden kijkt!”
We weten wat Harley voor Monique betekende. Af en toe even om kijken kan echt geen kwaad….
.
.
.
.
.
Jean Piere, baasjes van Estela, stuurde ons deze foto’s, waarvan er weer enkele bijzonder mooi zijn…
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Wat is er niet leuker dan dat je kinderen leuk ziet spelen met de hond uit het gezin. Dat ze bijna onafscheidelijk zijn en als vriendjes met elkaar optrekken. Is dat een utopie? Nee hoor, maar alles begint met je te houden aan wat omgangsvormen. Weten wat je wel en niet moet doen en dat geldt voor zowel kind als hond.
“Verdeling van de taken tussen baasjes en ouders” Tja, en als je tegelijk de ouder en het baasje bent in het gezin dan heb je wat werk te doen en de verantwoordelijkheid ervoor te zorgen dat iedereen in het gezin veilig is en vrij zich zelf kan en mag zijn..
“honden moeten leren hoe met kinderen om te gaan maar nog belangrijker is dat kinderen moeten leren hoe met honden om te gaan. …”.
Tip: Geef de hond de tijd om te wennen aan kinderen. Die zijn vaak lawaaierig en maken onverwachtse bewegingen en kunnen hele domme dingen doen…. Juist die dingen die voor een hond bedreigend kunnen overkomen. Dat zijn precies de momenten dat er bijtincidenten voor komen. Ik heb het dan niet eens over de gevallen van oogjes prikken en wat dacht je van oren, vacht of staart trekken.!! De keren dat dit door kleine kinderen wordt gedaan zonder dat ouders dat opmerken zijn is gewoon niet te tellen. Andere dingen zijn bijvoorbeeld kinderen die, uit eigen angst, een hond aan blijven staren of op de hond af rennen… FOUT dus …
Dat spreekt natuurlijk voor zich. Hoe kun je dat bereiken?
Het makkelijkste is om te beginnen met kinderen wat algemene regeltjes te leren waardoor een (vreemde of bekende) hond zich niet bedreigd voelt.
In het plaatje hiernaast is een overzichtje gegeven van hoe je kunt herkennen dat een hond zich niet op zijn gemak voelt. Vervolgens worden er tips gegeven en wat je beter niet moet doen of juist wel mag doen.
.
Een agressieve hond is te herkennen aan een tal van kenmerken. Blaffen is geen teken van agressie al wordt dat vaak gedacht. Een luidruchtige hond is vaak opgewonden en of blij en zoekt contact. Meestal is dat om een aai over de bol te krijgen.
Een hond die de lip opgetrokken heeft, gromt, haren op de rug en nek overeind heeft staan, soms schuim rond de mond heeft, heeft staan en geobsedeerd lijkt met maar één doel “aanvallen” is een heel ander verhaal.
Wat als je kind bang is voor een hond die los loopt en op hem/haar af komt.
In alle gevallen is er dan maar één goede remedie die overigens ook voor volwassenen geldt:
….Wees een boom….
Doodstil blijven staan (DUS NIET BEWEGEN MET JE BENEN) Hou je armen strak langs je lichaam (NIET GAAN ZWAAIEN OF WAPPEREN MET DE ARMEN) en de hond niet direct aankijken is het allerbeste om te doen.
Als het kind echt bang is kan die beter de ogen sluiten om er zeker van te zijn dat hij/zij niet in paniek raakt en toch gaat bewegen. De kans dat een hond dan voorbij loopt of even besnuffelt en dan door loopt is vrijwel zeker. De interesse voor een stilstaand object wordt direct minder en minder. Wacht rustig tot het baasje verschijnt. Dan kun je al dan niet kennis maken met de hond om eventuele angst kwijt te raken.
Waarom komen honden soms, al dan niet blaffend, op je af gelopen ? De honden zijn mensen gewend en zoeken contact. Gelukkig zijn vrijwel alle honden die in Nederland los lopen geen gevaarlijke honden. Wel zijn het honden die dikwijls verkeerd begrepen worden. Proberen je ze van je af te schoppen of slaan dan is dat nou net de verkeerde reactie waardoor zij het gevoel hebben dat je ze kwaad wil doen. Dan krijg je een situatie die je nu net wil vermijden. … Het zijn soms net mensen….
Heb je geen angst voor vreemde honden dan nog kun je het beste even stil blijven staan Dan kun je tegen ze praten (alsof je tegen een kind van drie praat) en aan je laten ruiken met je handpalmen naar boven. Dat geeft vertrouwen en ben je al gauw goede maatjes.
We hebben diverse keren presentaties gehouden in de hoogte klassen van lagere scholen. Naast Nederlandse kinderen die angst kunnen hebben voor honden heb je, vooral in de grotere steden, veel kinderen die door andere geloven of culturen een onnodige angst voor honden hebben. Het is absoluut onnodig om kinderen in angst op te laten groeien in een klein land waar men meer dan 2 miljoen honden als huisdier houdt.
.
.
.
.
Afsluitend hier de (on)zin van de week:
Ik hoor u al zeggen: “Ach wat een leuk en aandoenlijk plaatje…”
MAAR !!!!
Een hond in de auto vastzetten zodat hij niet door de auto vliegt bij een botsing is wel een goed idee maar je kunt hem niet in een kinderzitje zetten. De hond is nou eenmaal anatomisch gezien echt anders gebouwd dan je peuter.
.
.
.
De Virtuele Dierenmissies collecte is en blijft een noodzaak. .
SNUFFEL DIERENMISSIES 

. . Wellicht wilt u: eens klikken op de mooie Lima (links) zodat u de wereld van Karlijn Shop betreedt waar u mooie cadeaus voor uzelf of uw geliefde kunt kopen, kans maken op prachtige geldprijzen in de Vriendenloterij, kwaliteitsvoer kopen bij Shumafood of eens even snuffelen op Marktplaats tussen de spulletjes van Snuffel Dierenmissies….? . Mocht u al meedoen met de Vriendenloterij maar wilt u met uw loten Stichting Dierenmissies steunen? Dan kan dat eenvoudig door één telefoontje te plegen met de Vriendenloterij: 0900 – 300 1400 .
,
GELUKKIG HEBBEN WE DONATEURS DIE HET WERK VAN DIERENMISSIES MOGELIJK MAKEN EN DAAR ZIJN WE ONGELOOFLIJK BLIJ MEE.
.
Bekijk onze donatiepagina
.
====================================================
.
.
DE AGENDA voor de vakantie van uw hond. Om te zien of er bij ons een plekje vrij is voor een vakantie van uw makker kijkt u op de onderstaande kalender. De rode data geven aan dat de vakantieplekjes al vergeven zijn. Het is best wel druk in het hoogseizoen dus dan is tijdig reserveren de oplossing. Informeren naar een plekje kan altijd want soms is er toch nog een plekje vrij of kan er gecombineerd worden. Voor meer informatie over vakantieopvang van uw huisgenoot(je) KLIK HIER .
juni 2018 | ||||||
ma | di | wo | do | vr | za | z0 |
– | – | – | – | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |
juli 2018 | ||||||
ma | di | wo | do | vr | za | zo |
– | – | – | – | – | – | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 | – | – | – | – | – |
augustus 2018 | ||||||
ma | di | wo | do | vr | za | zo |
– | – | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |
27 | 28 | 29 | 30 | 31 | – | – |
===============
.
Tot zover dit Weekjournaal van Dierenmissies.
Er zijn nog geen reacties op dit artikel. U kunt als eerste reageren!