Beste lezers,
In dit weekjournaal beginnen met een oorzaak van hoge kosten bij dierenklinieken, worden honden gebruikt door bedelaars om zielig over te komen, is het leed van de haan op Schiermonnikoog afgelopen, zijn we op zoek naar een dierenbeul rond Wassenaar, we hebben weer asielverlaters en opnieuw een groot aantal verwaarloosde honden uit kelder gered. In de vierkante column hebben we over het verdriet van een hond en in de onzin van de week zien we dat een Jack Russel ook een spannende film zou kunnen maken. Natuurlijk hebben we meer leuke en of interessante onderwerpen te lezen hoor. Kijk maar…
– Maffiapraktijken die dierenbezitters op kosten jagen.
– Bende bedelaars die honden gebruiken om extra zielig over te komen.
– Onnodig leed van haan op Schiermonnikoog bijna voorbij
– Politie zoekt dierenbeul rond Wassenaar.
– Honden die het asiel mogen verlaten
– Tientallen verwaarloosde honden gevonden in vieze kelder in Zevenhoven
– Animal Webshop (advertentie)
– Berichten van baasjes: Billie de eekhoorn
– Registratie van uw hond is verplicht
– Leuk filmpje ter vermaak. Gelukkig kun je zo eindeloos de kruiwagen volgooien
– De 4-kanten column van Ton met: Het Verdriet van een Hond: Een Onzichtbaar Hartzeer.
– (On)zin van de week: Zou Jack Russel ook een spannende film kunnen maken?
Heeft u een opmerking of wilt u iets kwijt over hetgeen u gelezen heeft? Maak dan vooral gebruik van het reactie-formulier onder aan het Weekjournaal.!!!!
.
.
GEZOCHT: ADVERTEERDERS IN HET WEEKJOURNAAL MEER WETEN KLIK HIER
.
.
.
De week van dag tot dag:
.
.
Maandag 13 januari 2025
.
Maffiapraktijken die dierenbezitters op kosten jagen.
.
Overnames
We hebben al eerder bericht dat er steeds meer kleine dierenartspraktijken overgenomen worden door grote spelers in het veld waardoor de kosten voor een consult of behandeling onnodig wordt opgeschroefd. Baasjes die wat krap bij kas zitten kunnen zo hun dier niet de medische zorg geven die het behoeft. Het loont dus absoluut om de kosten van de behandelingen bij verschillen de dierenartspraktijken te vergelijken voordat je een dierenarts kiest.
Financieel gewin bij doorverwijzing
Nu is daar een onwenselijk fenomeen bijgekomen. Er blijken dierenartsen te zijn die zich laten betalen voor het doorsturen van patiënten naar dure dierenklinieken. Persoonlijk vind ik dat zo fout dat hier van overheidswege paal en perk aan wordt gesteld. Het lijkt misschien niet zo erg maar dat is het wel. Een objectieve diagnostiek en behandelingsvoorstel komt hierdoor in het gevaar.
Dierenartsen kunnen niet terug
Heeft een dierenarts zich éénmaal laten betalen voor een doorverwijzing naar een dure kliniek dan is er geen weg meer terug. Zover we weten hebben er nog geen repercussies plaatsgevonden bij dierenartsen die opnieuw de vrijheid van keuze wilde hebben. Bij de overgenomen dierenartspraktijken en -klinieken gaat erg veel geld om en uit de geschiedenis leren we dat dit slechts een kwestie van tijd is. Laten we dit voor zijn in het belang van de dieren en hun baasjes.
Verzekeringen worden onbereikbaar
Ook hebben al eerder geschreven over de idioot hoge verzekeringskosten voor je dier om die in de pas moeten lopen met de exorbitant gestegen prijzen bij de dierenarts. Mocht je fortuinlijk genoeg zijn om uit eigen middelen alle medische kosten voor je dier te kunnen betalen dan is er geen probleem. Maar… baasjes die een verzekering niet meer kunnen betalen en ervoor (moeten) kiezen het risico te nemen dat de kosten van de dierenarts niet te hoog zullen zijn, zet een beweging in gang die mijns inziens onwenselijk is.
.
.
.
.
Dinsdag 14 januari 2025
.
Bende bedelaars die honden gebruiken om extra zielig over te komen.
.
In veel Europese steden zijn ze ’s zomers en ’s winters te vinden: bedelaars met honden, vaak strategisch gezeten langs drukbezochte looproutes in stadscentra. Slim, want bedelen mét hond roept sneller medelijden op dan zonder. Helaas is het vaak schijn die bedriegt, want er zitten regelmatig bendes achter die de dieren misbruiken om geld los te peuteren van passanten.

Voor een dakloze kan het hebben van een dier heel erg belangrijk zijn om het hoofd boven water te houden. Over deze groep mensen gaat dit artikel niet; wel over bendes die honden misbruiken om te bedelen op straat. De meeste honden van bedelaars die in bendes opereren zijn niet gechipt. Soms gaat het om honden die elders gestolen zijn, van chihuahua’s tot labradors en akita’s. De dieren liggen vaak aan een korte lijn en lijken te slapen; wel twaalf uur of langer op vaak koude straten. Niet zelden zijn de dieren ernstig verwaarloosd en mishandeld, of krijgen ze kalmerende middelen toegediend om stil te blijven liggen.
Bedelhonden
Volgens de Hondenbescherming zijn de zorgen groot. Ze waarschuwen dat veel van deze ‘bedelhonden’ niet zijn gevaccineerd en dat de herkomst van de dieren vaak onbekend is. Het welzijn van deze honden is ernstig in het geding. De organisatie benadrukt:
“Honden horen vrij te kunnen bewegen, spelen, graven en gewoon hond te kunnen zijn. Het verplicht naast het baasje liggen gedurende lange dagen ontneemt hen dit alles en dat is zeer zorgwekkend.”
De ‘werkdagen’ van deze bedelhonden zijn extreem lang. Ze beginnen vaak bij de opening van winkels in de ochtend, om pas te eindigen wanneer de drukte ’s avonds afneemt. Veel van deze dieren ogen neerslachtig, apathisch en verwaarloosd. Urenlang moeten ze verplicht stilzitten, zonder wandelingen of speelgelegenheid. Voeding, water en liefde ontbreken vaak volledig. Deze dieren verliezen hun levenslust; je ziet het in hun doffe ogen.

Bedelbendes
Meestal komen de bedelbendes uit Oost-Europa, die heel Europa als werkplek hebben gekozen. Dezelfde honden zijn soms bij andere bedelaars te zien, waaruit je kunt concluderen dat ze onderling worden uitgewisseld. De Oostenrijkse dierenorganisatie RespekTiere:
“Op basis van jarenlange ervaring durven we te zeggen: In ons land is er in ieder geval nooit iemand geweest die op straat leeft en de betreffende viervoeter voor langere tijd bij zich had. Soms een paar dagen, soms een paar maanden, het record in deze statistiek is slechts zes maanden. Hetzelfde zal je worden verteld door winkeliers, bij wie dezelfde bedelaars vaak jarenlang voor hun deur zitten. (…) Nog iets dat ook gezegd moet worden: bedelaars of niet, alcoholisten mogen sowieso geen dieren houden. Op dit punt zou er in ieder geval eensgezindheid moeten zijn.”
.
.

Rolstoelhond Clara wordt misbruikt door bedelbende | Foto: Verein RespekTiere
In Wenen worden de laatste maanden steeds meer gevallen van bedelaars met honden gemeld.
RespekTiere:
“Voor alle duidelijkheid: het gaat hier niet om die gevallen waarin sociaal achtergestelde mensen een uur of twee om een beetje steun vragen met hun dieren met de hoed of schaal voor zich; degenen die een duidelijke relatie hebben met hun viervoetige metgezellen. Nee, we bedoelen degenen die op een georganiseerde en commerciële manier de straten overspoelen en hun viervoeters vaak op de slechtst mogelijke manier gebruiken. Clara, de rolstoelhond, kom je in Wenen vaak tegen. Kan aan de behoeften van zo’n ernstig gehandicapte hond worden voldaan? Let op de totaal onnatuurlijke houding – Clara moet dit urenlang volhouden!”
.
.
Bedelen met honden in de Europese Unie
Hoewel de Europese Unie beweert enkele van de strengste normen ter wereld te hanteren op het gebied van dierenwelzijn, vallen
honden die door bedelaars worden ingezet daar opvallend genoeg buiten. De EU stelt namelijk dat het welzijn van honden en katten voornamelijk binnen de bevoegdheid van lidstaten valt. Lokale overheden zijn verantwoordelijk voor het reguleren van zaken zoals opvangomstandigheden en minimale verzorgingscriteria.Europese wetgeving rond bedelen verschilt hierdoor sterk per land en zelfs per stad.
- In België kunnen gemeenten specifieke regels opstellen over het bedelen met dieren. Naast de algemene wetgeving rond dierenwelzijn moet de hond geregistreerd en gechipt zijn en moet de eigenaar zorgen voor adequate verzorging van het dier. Sommige steden hebben specifieke regels ingevoerd. Bijvoorbeeld in Gent en Antwerpen zijn er bepaalde zones waar bedelen met dieren niet is toegestaan (hoewel dat door de politie toch oogluikend wordt toegestaan, zagen we in Gent).
- In Frankrijk kunnen gemeenten bedelen op specifieke locaties of tijdstippen verbieden. Marseille hanteert tijdslots: bedelen alleen toegestaan op bepaalde tijden.
- Duitsland kent geen nationaal bedelverbod, maar veel steden hebben lokale verordeningen. De aanwezigheid van dieren wordt hierbij soms als verzwarende factor gezien.
- Bedelen met dieren op de openbare weg is in Spanje verboden, maar de controlerende instanties erkennen dat het dier niet wordt verwijderd als het ‘geregistreerd is of als de eigenaar een bewijs toont van het Ministerie van Landbouw over het land van herkomst’. Het controleert ook of het dier in ‘goede staat’ is. Zo niet, dan wordt een boete opgelegd, maar het ministerie eist niet per definitie inbeslagname. Barcelona heeft strikt gereguleerde gebieden waar bedelen verboden is.
- Italië: in Rome en Florence zijn speciale regels van kracht die bedelen in toeristische gebieden verbieden. Specifieke regelgeving voor dierenwelzijn vereist dat bedelaars met honden een dierenpaspoort kunnen tonen, zorgen voor adequate beschutting en regelmatige veterinaire controles kunnen aantonen.
- Oostenrijk heeft een van de strengste regelgevingen in Europa In Wenen is bedelen volledig verboden in bepaalde zones en voor bedelen met dieren worden boetes opgelegd tot 700 euro. Tevens is er een verplichte registratie van alle honden.
- Zwitserland: In grote steden zoals Zürich en Genève is ‘georganiseerd bedelen’ verboden, zijn er strikte dierenwelzijnswetten: verplichte verzekering voor huisdieren, regelmatige veterinaire controles, bewijs van adequate verzorging.
- Zweden hanteert een gedecentraliseerde aanpak met gemeentelijke regelgeving met een uitgebreid systeem voor dierenwelzijnscontroles en gratis veterinaire basiszorg voor huisdieren van daklozen.
- Noorwegen heeft geen expliciet verbod op bedelen, wel een registratieplicht voor bedelaars in grote steden, strenge wintervoorschriften voor dieren in de openbare ruimte en verplichte schuilplaatsen bij temperaturen onder nul. Oslo biedt extra ondersteuning tijdens koude periodes.
- In Denemarken zijn speciale vergunningen nodig voor straatmuzikanten met dieren, een verplichte chip en registratie voor honden, met daarnaast gemeentelijke ondersteuning voor veterinaire zorg.
- Finland legt de focus op preventie en sociale ondersteuning, geen specifiek bedelverbod maar wel een uitgebreide dierenwelzijnswetgeving; gratis veterinaire noodhulp voor huisdieren van daklozen. Helsinki heeft mobiele dierenartsen, met gratis zorg op locatie.
.
In Nederland valt bedelen onder de APV (Algemene Plaatselijke Verordening) en kunnen gemeenten hier zelf regels voor opstellen. Sommige steden hebben speciale bepalingen voor het bedelen met dieren.

Dierenwelzijn en wetgeving
De Europese wetgeving rond dierenwelzijn is vastgelegd in artikel 13 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie (VWEU). Dit verplicht lidstaten rekening te houden met dierenwelzijn bij het maken van beleid. Voor bedelaars met honden betekent dit verplichte vaccinaties en identificatie via chip of tatoeage, toegang tot veterinaire zorg, adequate voeding en beschutting en bescherming tegen extreme weersomstandigheden. Daar schort het nogal eens aan. De wetgeving ten aanzien van bedelaars met honden in Europa laat een duidelijk patroon zien. Zuid-Europese landen neigen naar strengere regelgeving en verboden, terwijl Scandinavische landen meer focussen op ondersteuning en preventie. Centraal-Europese landen hebben vaak een gemengde aanpak.
..
Toch heeft de Europese Commissie stappen ondernomen om bepaalde tekortkomingen aan te pakken. Op 26 juni van het vorig jaar hebben de ambassadeurs van de lidstaten bij de EU overeenstemming bereikt over het onderhandelingsmandaat van de Raad over een voorstel om het welzijn van katten en honden te verbeteren.
Voorstel welzijn honden en katten
Deze regelgeving is specifiek bedoeld voor dieren die voor economische doeleinden worden gefokt, gehouden of verhandeld. De nieuwe regels streven naar uniforme EU-normen voor huisvesting, verzorging en vervoer van deze dieren in fokinstellingen, dierenwinkels en asielen. Daarnaast wordt traceerbaarheid versterkt door middel van verplichte identificatie en registratie in nationale databases om illegale handel tegen te gaan. Artikel 8 van de voorgestelde verordening legt ook een ‘verplichting tot het verstrekken van informatie over verantwoord eigenaarschap’ vast. Blijft de vraag of dit ook daadwerkelijk effect zal hebben op het lot van bedelhonden.
Het leed blijft pijnlijk zichtbaar op straat, terwijl actie dringend noodzakelijk is om deze dieren van hun ellendige bestaan te bevrijden. Dit zal beleidsmakers voor complexe uitdagingen plaatsen. Een gecoördineerde aanpak in grensgebieden, gezamenlijke databases en monitoring zou al een flinke stap in de juiste richting zijn. Omdat honden geen stem hebben om voor zichzelf op te komen, is het aan ons, mensen, om daar iets aan te doen. De autoriteiten laten hen keer op keer ernstig in de steek.

Ook in Nederland en meerdere steden in België zijn bedelaars met honden regelmatig afkomstig uit het voormalige Oostblok. Het zou ondenkbaar moeten zijn dat dit soort situaties nog altijd voorkomt in Europa. We zijn verplicht om alarm te slaan en dergelijke misdaden tegen dieren worden te onderzoeken en te vervolgen, vergezeld gaande met strenge controles. Want een hond van een bedelbende lijdt een eindeloos triest en vreugdeloos bestaan.
Bronnen:
©AnimalsToday.nl Marianne Miltenburg
.
.
.
.
Woensdag 15 januari 2025
.
Onnodig leed van haan op Schiermonnikoog bijna voorbij.
.
Het ministeriële besluit dat de haan van Kallemooi tijdens het pinksterfeest op Schiermonnikoog acceptabel leed ondervindt was onterecht en niet gebaseerd op het oordeel van deskundigen. Het bezwaarschrift van Comité Dierennoodhulp en House of Animals tegen de minister is door het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBb) gegrond verklaard. Het College vernietigt het bestreden besluit en de minister heeft opdracht om binnen 8 weken een nieuw besluit te nemen. De minister moet ook het betaalde griffierecht van 365 euro aan de stichtingen vergoeden.
.
Eindelijk zegevierde gezond verstand boven dierenleed dat bleef bestaan omdat het deswtijds volgens minister Adema ‘een immaterieel cultureel erfgoed’ betrof. We hebben het hier over het jaarlijkse Kallemooifeest op Schiermonnikoog waarbij een haan drie dagen in weer en wind in een mand moet zitten, die op 18 meter hoogte aan een mast hangt. De haan wordt hierdoor ernstig en zonder redelijk doel in zijn welzijn aangetast.
Lang strijd

Het tonen van de haan aan het publiek voordat hij voor drie dagen opgesloten wordt in het mandje.
Comité Dierennoodhulp en House of Animals vroegen in 2023 aan de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) om tijdens het Kallemooifeest preventief te handhaven. Dit wegens overtredingen van de Wet dieren en het Besluit houders van dieren. Als bewijs van de overtredingen overlegden de stichtingen deskundigenverklaringen, onder meer van hoogleraar Dierenwelzijn Bas Rodenburg van de Faculteit Diergeneeskunde van Universiteit Utrecht. Ook dierenartsenvereniging Caring Vets en van vogeldierenarts Carreen Loriaux . De minister Adema wees het handhavingsverzoek echter af. Hij constateerde weliswaar dat er inbreuk wordt gemaakt op het welzijn van de haan, maar noemde die inbreuk gering.
Comité Dierennoodhulp en House of Animals dienden daartegen een beroepschrift in bij het College van Beroep voor het Bedrijfsleven. De zitting was op 4 oktober 2024 in Den Haag. Hoogleraar dierenwelzijn Bas Rodenburg was op verzoek van de stichtingen als deskundige aanwezig om vragen van de rechters te beantwoorden. Op dinsdag 14 januari 2025 volgde de uitspraak van het CBb. Het beroep van Comité Dierennoodhulp en House of Animals is gegrond verklaard en het College vernietigt het bestreden besluit. De minister heeft opdracht om binnen 8 weken een nieuw besluit te nemen op het bezwaar, met inachtneming van de aanwijzingen in deze uitspraak. De minister moet het betaalde griffierecht van 365 euro aan de stichtingen vergoeden.
Het CBb oordeelt dat de minister geen zorgvuldig onderzoek heeft gedaan naar de gestelde overtredingen. Er is volstaan met een telefoontje naar de dierenarts, die tijdens het Kallemooifeest toezicht zou houden op de haan. Verder heeft de minister de deskundigenverklaringen die de stichtingen op zijn verzoek overlegden ten onrechte buiten beschouwing gelaten.
De stichtingen verwachten dat na het (alsnog) lezen van alle deskundigenverklaringen minister Wiersma wel móét gaan handhaven:
“Het Kallemooifeest op Schiermonnikoog kan ook zonder het misbruiken van de haan een vrolijk lentefeest zijn, dat verbindt en waar mensen plezier met elkaar beleven.”
Mocht hier door de minister een andere beslissing uit voortkomen, dan omschrijven de organisaties dat ‘onbekwaam en volkomen harteloos’.
.
.
.
.
Donderdag 16 januari 2025
.
.
Oude dierenmishandeling onder de aandacht.
De politie is op zoek naar een persoon die onlangs twee katten in de omgeving van de Schepenstraat in Wassenaar ernstig heeft mishandeld. Op Instagram laat de politie weten dat bij de huisdieren de heupen uit de kom zijn getrokken.
De politie heeft uit verschillende bronnen vernomen dat er de afgelopen jaren meer incidenten in de buurt zijn geweest waarbij katten onder verdachte omstandigheden gewond of zelfs overleden zijn aangetroffen. Omdat er geen melding werd gedaan van eerdere incidenten, was de politie hier niet van op de hoogte. Baasjes van mishandelde dieren worden nu opgeroepen om alsnog een melding te maken.
.
.
.
.
Vrijdag 17 januari 2025
.
71 verwaarloosde honden gevonden in vieze kelder in Zevenhoven
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft vrijdagmiddag in Zevenhoven 71 verwaarloosde honden gevonden. Dat meldt het AD vrijdag. De NVWA trof de dieren aan in een donkere kelder van een woning aan de Kade.
De honden werden onder slechte omstandigheden aangetroffen. Zo zaten ze in benches in een kelder, “veel te dicht op elkaar en met te weinig bewegingsruimte”, aldus een woordvoerder van de NVWA aan het AD. “Het stonk er ook naar urine.”
Geheime locatie
De NVWA heeft de dieren meegenomen en overgebracht naar een geheime locatie, waar ze worden nagekeken en verzorgd. De woordvoerder laat aan het AD weten dat de kosten in rekening worden gebracht bij de overtreder, waarbij het onduidelijk is of deze een boete heeft gekregen of is aangehouden. Ook is onbekend of de bewoner van het huis ook de daadwerkelijke overtreder is.
.
.
.
Zaterdag 11 januari 2025
.
Hondjes die het asiel mogen verlaten.

Susi

Otto
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Beta

Paloma

Ringo
.
.
.
.
.
.
.
.
..
.
.
.
Registratie van uw hond is verplicht . Ook willen we nog eens de nieuwe baasjes attent maken op de verplichte registratie van hun nieuwe gezinslid bij een databank die de chipnummers registreert om de eigenaar terug te kunnen vinden mocht ooit een hond zoekraken of onbeheerd aangetroffen worden. Natuurlijk ben je als baasje vrij om een eigen databank te kiezen maar wij maken meestal gebruik van de Nederlandse Databank voor Gezelschapsdieren www.NDG.nl. De eenmalige kosten zijn gering en het geeft zoveel rust als je weet dat politie, dierenartsen, personeel van AMIVEDI en dierenambulances, die databanken altijd raadplegen als er verloren ziel wordt aangetroffen.
.
.
.
.
.
Zondag 19 januari 2025
.
Met genoegen hebben we het weekjournaal weer samengesteld … Het weekjournaal was weer op tijd gereed voor distributie. Zaterdagavond ging hij al weer online en is hij op Facebook verschenen. We hopen dat u net zoveel plezier aan het lezen zult hebben als dat wij hadden bij het samenstellen.
.
.
.
.
.
Berichten van baasjes
.
Ellen en Gjalt, baasjes van de honden Bonita, Archie, Beertje en Jeno, drie katten Suske, Wiske en Miss Minnie, de eekhoorn Billie en twee parkieten Sjors en Timmie.
Nu krijgen we een leuk verhaal te lezen hoe eekhoorn Billie even buiten ging spelen.
.

Ik wilde zo met hem de buitenkooi inlopen maar voor de deur sprong hij op de kooi en vandaar in de – gelukkig laaghangende- dakgoot. Nu of nooit dacht ik en kreeg hem te pakken, Billie piepte van schrik en beet van de stress 4 keer in mijn vingers voordat ik hem weer in de kooi had. Hij heeft de hele middag liggen slapen….zo moe was hij van zijn avontuur…..
.
.
.
.
Gokje wagen en gelijk Dierenmissies steunen?
Graag vragen we de aandacht voor de Vriendenlijn waarmee u prachtige prijzen kunt winnen en tegelijk Dierenmissies kunt steunen. Wist u dat Dierenmissies al bijna 14 jaar partner is van de Vriendenloterij ?
Wellicht wint u een prachtige prijs en vindt u het niet erg als iemand van de Vriendenloterij u een cheque aan komt bieden van 1.000, 10.000, 100.000 of 1 miljoen euro ???
Wilt u meespelen en gelijk ook Dierenmissies steunen? Klik dan op onderstaand logo…..
Helaas kunnen wij vanwege de Privacy wetgeving niet zien wie er voor ons meespeelt in de VRIENDENLOTERIJ. Daardoor kunnen wij deze donateurs nooit bedanken voor hun bijdrage. Speelt u mee voor Dierenmissies en wilt u ons dit laten weten..?? Stuur dan even een berichtje per mail dierenmissies@gmail.com of een whatsapp naar 0622225271..
.
.
.
Leuke filmpjes te vermaak.
.
.
.
Gelukkig kun je zo eindeloos de kruiwagen vullen
.
.
.
.
.
De 4-kanten column van Ton.
.
Het Verdriet van een Hond: Een Onzichtbaar Hartzeer.
Recent overleed mijn moeder. Een zogenaamd voltooid leven waar zijzelf en haar dierbaren vrede mee konden hebben. Het rouwproces werd gedeeld met de intimi en verlichte de pijn en gemis. Deze week kregen we het bericht van een baasje die zijn vrouw verloor waarbij hun hond Guapo liet zien hoezeer hij haar miste. Een hond kent een ander rouwproces dan mensen en daarom wilde ik daar nu graag een column over schrijven.
Een diep verdriet dat vaak over het hoofd wordt gezien: het verdriet van een hond bij het overlijden van zijn baasje. We kennen allemaal de verhalen van trouwe viervoeters die hun eigenaars onvoorwaardelijk liefhebben, maar wat gebeurt er met deze dieren als hun wereld plotseling op zijn kop wordt gezet?
Honden zijn sociale dieren, en hun leven is nauw verweven met dat van hun baasjes. Ze zijn niet alleen huisdieren; ze zijn vrienden, vertrouwelingen en, in veel gevallen, familie. De dagelijkse wandelingen, de knuffels op de bank en de speelse momenten in de tuin vormen een onmiskenbare band. Wanneer een baasje komt te overlijden, wordt deze band abrupt doorgesneden. Voor de hond is dit niet slechts een verlies van een persoon; het is een verlies van zijn hele wereld.
Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat honden emotionele intelligentie bezitten. Ze kunnen empathie tonen en voelen een scala aan emoties, waaronder verdriet. Dit verdriet kan zich op verschillende manieren uiten. Sommige honden worden stil en teruggetrokken, terwijl anderen zich juist onrustig of zelfs agressief kunnen gedragen. Het is een uiting van hun verwarring en pijn. De routines waaraan ze gewend zijn, zijn verstoord, en het vertrouwde gezicht dat hen elke dag begroette, is er niet meer.
Er zijn talloze verhalen van honden die wachten bij het graf van hun baasje, dag in dag uit. Ze blijven trouw, zelfs als de wereld om hen heen verdergaat. Deze beelden roepen een diep medeleven op. Wat gaat er door het hoofd van zo’n hond? Voelt hij de afwezigheid? Of is het een onbegrijpelijke leegte die hij niet kan duiden? Het zijn vragen die ons confronteren met de diepte van de band tussen mens en hond.
Als we nadenken over het verlies van een baasje, is het belangrijk om ook de emotionele behoeften van de hond in overweging te nemen. Honden hebben, net als mensen, behoefte aan aandacht, liefde en structuur, vooral in moeilijke tijden. Een hond die zijn baasje verliest, heeft begeleiding nodig. Het is cruciaal dat familieleden of nieuwe verzorgers de tijd nemen om te begrijpen wat de hond doormaakt. Geduld en begrip zijn essentieel.
Het kan ook helpen om de herinneringen aan het baasje levend te houden. Het favoriete speelgoed van de hond of een routine die hen herinnert aan de fijne momenten samen, kan troost bieden. Honden zijn gevoelige wezens, en het is bewezen dat liefdevolle herinneringen hen helpen om zich weer veilig en geliefd te voelen.
Het verdriet van een hond na het verlies van zijn baasje herinnert ons eraan dat het leven van een huisdier niet alleen draait om voedsel en onderdak. Het gaat om verbinding, liefde en het delen van momenten. We moeten ons realiseren dat onze dieren ook rouwen. Ze hebben recht op hun verdriet, en het is aan ons om hen te ondersteunen in deze moeilijke tijd.
In een wereld die vaak gericht is op materiële zaken, biedt het verdriet van een hond ons een waardevolle les: liefde kent geen grenzen, en verdriet is een universele taal. Laten we onze viervoeters de aandacht en zorg geven die ze verdienen, vooral in tijden van verlies. Want ook al kunnen ze niet praten, hun ogen vertellen ons alles. En in die stille blik schuilt een verhaal van trouw, liefde en onverwoestbaar verdriet.
Gelukkig heeft het baasje waarover ik vertelde ook een hele fijne band hun Guapo en zullen zij elkaar helpen bij het verwerken van het enorme verlies dat zij samen voelen.
.
.
.
.
<<Advertentie>> . a
klik op de foto om de website te bezoeken
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Wist u overigens dat we al ruim 7,6 miljoen bezoekers op de site van Dierenmissies hebben mogen verwelkomen?
.
.
MMMM…. even nadenken …
.
Afsluitend hier de (on)zin van de week:
.
Zou Jack Russel ook een spannende film kunnen maken?
.
.
.
.
Starring Jack Russel in the Shining.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
DE AGENDA voor de vakantie van uw hond. Om te zien of er bij ons een plekje vrij is voor een vakantie van uw makker kijkt u op onderstaand overzicht. Het is best wel druk in het hoogseizoen dus dan is tijdig reserveren de oplossing. Informeren naar een plekje kan altijd want soms is er toch nog een plekje vrij of kan er gecombineerd worden. Voor meer informatie over vakantieopvang van uw huisgenoot(je) KLIK HIER
.
![]() . . . .
Arie van 15 mei tot 1 juni 2025. |
Lynnie van 20 juli tot 20 augustus 2025 |
![]() Nelson en Doska van 1 tot 8 augustus 2025 |
![]() Ian en Babs van 26 okt tot en met 4 december 2025 |
+
Er zijn nog geen reacties op dit artikel. U kunt als eerste reageren!