WILT U DIT WEEKJOURNAAL AUB DELEN MET AL UW VRIENDEN EN KENNISSEN?
.
HARTELIJK DANK NAMENS ALLE SPAANSE HONDJES DIE EEN BAASJE ZOEKEN
.
Beste mensen,
Deze week beginnen we met een kennismaking met het begrip Snuffeltuinen, worden Spaanse politiehonden onderscheiden, vraagt de politie weer om uw hulp, zijn zwerfkatten niet meer vogelvrij, maken we kennis met Biba, Bach en Fredi en schiet een duivenmelker op hond George. In de 4 kanten column zien we de meest voorkomende hondenrassen in Spanje, en in de (on)zin van de week zien we dat discrimineren niet nodig is. Natuurlijk hebben we ook updates van de baasjes uit het land en hebben we nog veel meer leuke en interessante berichtjes te lezen hoor. Kijk maar…
– Speciaal opsporingsbericht: Vluchtbegeleiders gezocht
– Snuffeltuinen: een zege voor de hond.
– Onderscheidingen voor zes Spaanse politiehonden
– Hoera Tani is geadopteerd.
– De politie vraagt uw hulp
– Stevie’s World (advertentie)
– Leuk filmpje: Met geduld en verleiding kom je een heel eind.
– Einde inzicht voor de jacht op zwerfkatten in Utrecht
– Een bericht om blij van te worden.
– Nelson en Rova komen weer eens een weekendje logeren
– Nieuwe koppies
– Man schiet op hond
– Zij mocht het asiel verlaten
– November is de maand van het adopteren van een senior
– Vind een cadeautje op de website van Karlijn (advertentie)
– Kans hebben op fantastische prijzen en tegelijk Dierenmissies helpen.
– Animal Webshop (advertentie)
– Berichten van Lady, Bros, Beer & Max, Boira, Axel, Ziva, Mellow, Chammy (Shamira)
– Registratie van uw hond is verplicht
– De vierkante column van Ton met: Hondenrassen uit Spanje
– De (on)zin van de week gaat over: ‘Zij discrimineren niet … ‘
– De beschikbaarheidsagenda voor vakantieopvang.
.
Heeft u een opmerking of wilt u iets kwijt over hetgeen u gelezen heeft? Maak dan vooral gebruik van het reactie-formulier onder aan het Weekjournaal.!!!!
.
.
GEZOCHT: ADVERTEERDERS IN HET WEEKJOURNAAL MEER WETEN KLIK HIER
.
.
>>>SPECIAAL OPSPORINGSBERICHT <<<<
.
Maak van je vliegreis van Barcelona naar Nederland een onvergetelijke ervaring.
Extra blije en dankbare gezichten die op je staan te wachten omdat jij hun nieuwe huisgenootje meegenomen hebt. Zo sluit je je zakenreis of vakantie af met een gouden randje…
.
.
LET OP !!!! we zoeken weer vluchtbegeleiders …
.KLIK op de foto hier links !!!!!!!!
en lees alle ins- en outs over de vluchtbegeleiding.
.
Maak als vluchtbegeleider deel uit van de
International Cooperation for Animal Rescue & Relocation
.
.
.
.
.
De week van dag tot dag:
.
.
Maandag 16 november 2020
.
Snuffeltuinen zijn een zege voor de hond
.
Het doel van de Snuffeltuin:
Het doel van de Snuffeltuin is om je hond te laten snuffelen en daarmee het belang van ruiken /snuffelen van honden onder de aandacht te brengen en hoe dit snuffelavontuur gerealiseerd kan worden.
Het Snuffeltuin initiatief is op vrijwillige basis en is op meerdere locaties te vinden. Het Snuffeltuinen initiatief is dus eigenlijk een verzameling van tuinen/grondstukken van hondenliefhebbers, die een stukje ruimte willen aanbieden waar honden hun neus kunnen gebruiken zoals de natuur het bedoeld heeft.
Honden mogen in deze moderne wereld niet meer vrij rond lopen en vele mensen begrijpen niet hoe belangrijk het “ruiken” voor een hond is. In het dagelijkse leven moedigen wij onze honden niet meer aan om te stoppen zodat ze kunnen snuffelen. We willen eigenlijk alleen maar dat ze hun beweging krijgen en opschieten. Druk druk druk….
De neus is het meest ontwikkelde zintuig van een hond. Honden hebben dit nodig om de wereld om zich heen te kunnen begrijpen en het maakt een belangrijk deel uit van hoe honden met elkaar communiceren.
Honden zijn gevoelige en intelligente wezens. Door honden te ontmoedigen hun neus te gebruiken, zorg je ervoor dat het meest belangrijke deel van hun communicatie mogelijkheid onvoldoende aan bod komt met mogelijk frustraties tot gevolg. Ze moeten echt hun neus kunnen gebruiken om in balans te blijven en om zich hond te kunnen voelen.
Dus ook:
– Honden die in steden wonen en nooit de mogelijkheid hebben om los te lopen. (zonder riem)
– Honden met jachtinstinct die nu vrij kunnen snuffelen
– Bange en verlegen honden
– Honden die niet sociaal met andere honden zijn
– Honden die van snuffelen houden
– Honden die moeten leren hoe ze hun neus moeten gebruiken
– Puppy’s en jonge honden
De voordelen van een Snuffeltuin voor jou en jouw hond.
– Een Snuffeltuin geeft een hond de kans om vrij en zonder enige beperking rond te lopen en zo met zijn neus de omgeving te verkennen.
– Ze kunnen en mogen dit doen in hun eigen tempo, zonder druk of aanwezigheid van andere honden en/of de hectische drukke moderne wereld waar we normaal in leven.
– Je relatie met je hond verbetert door een keer een Snuffeltuin te bezoeken. Honden willen niets liever dan bij hun baasje zijn en zullen intens genieten van deze belevenis. In plaats van je te zien als iemand die ze tegenhoudt om hun natuurlijke instinct /behoeftes te volgen, zullen ze je waarderen als hun partner op de ontdekkingsreis in de Snuffeltuin.
– Je hond wordt slimmer als hij zijn neus mag gebruiken; de hersenen zullen gedurende haar/zijn leven verder ontwikkeld worden door elke ervaring
– Ruiken reduceert het stressniveau van een hond doordat hij doet waar hij goed in is en niet omdat iets moet. Dit helpt om het immuunsysteem sterk te houden. Hierdoor kan je als mens nog langer van je trouwe viervoeter genieten.
– Door een Snuffeltuin te bezoeken, help je je hond te kunnen ontspannen en de hond kan daarna lekker slapen. Het kost een hond veel goeie energie om al dat gesnuffel met zijn neus te kunnen verwerken.
– De hond wordt hierdoor ook voorzien in zijn mentale stimulaties, zijn basis behoeftes en wordt hierdoor ook rustiger.
– Door gebruik te maken van de snuffeltuinen van het Snuffeltuin initiatief krijg je een blije hond en je ontmoet als bonus ook nog andere mensen die van honden houden.
Wilt u meer weten over snuffeltuinen? Waar ze te vinden zijn en allerlei verhalen over de snuffeltuinen klik dan op het logo hierboven van het Initiatief Snuffeltuinen en bezoek hun website….
.
.
.
.
Dinsdag 17 november 2020
.
Onderscheidingen voor zes Spaanse politiehonden
.
De minister van Binnenlandse Zaken Fernando Grande-Marlaska heeft persoonlijk de politiehonden Ginger, Alva, Bull, Neo, Yuko en Elko onderscheidingen gegeven voor hun heldhaftige acties zoals het opsporen van geld, drugs, wapens en het voorkomen van aanslagen. Met de onderscheidingen wil men het belangrijke werk van de gespecialiseerde honden van de ‘unidades caninas’ van de Policía Nacional eren en erkennen.
Zes honden van de nationale politie hebben woensdag een onderscheiding gekregen in aanwezigheid van de minister van Binnenlandse Zaken en het hoofd van de Policía Nacional.
Het gaat om honden die uitzonderlijk werk hebben verricht de afgelopen jaren. Vijf van deze honden zijn gespecialiseerd in het opsporen van drugs, geld en wapens en een van deze honden is gespecialiseerd in het voorkomen van aanslagen.
Het gaat om Ginger die in Alicante de agenten bijstaat; Alva uit Málaga; Bull uit Las Palmas de Gran Canaria; Neo uit Málaga; Yuko uit Alicante en Elko uit Parayas. Deze laatste is de specialist in aanslagen en ondersteunt de Grupo Especial de Operaciones (GEO).
Op dit moment zijn er in Spanje bij de Policía Nacional 461 honden actief. 197 van hen zijn gespecialiseerd in het vinden van explosieven, 178 in het vinden van drugs, geld en vuurwapens, 11 honden helpen mee bij reddingen, 6 helpen bij het opsporen van mensen of menselijke resten en 3 honden helpen bij het vinden van brandversnellers in verband met o.a. bosbranden. Daarnaast zijn er ook op dit moment 66 honden nog in training.
Politiehonden met pensioen
De stichting ‘Héroes de 4 patas’ is enkele jaren geleden begonnen om gepensioneerde politiehonden in Spanje een nieuw huis te geven waar ze de laatste jaren gelukkig verder kunnen leven na hun belangrijke werk bij o.a. de Policia Nacional en Guardia Civil. ‘Héroes de 4 patas’ heeft in vijf jaar tijd meer dan 200 politiehonden in adoptie en dus een goed pensioen gegeven.
Deze NGO (Niet-gouvernementele organisatie) werd vijf jaar geleden opgericht om honden die vaak tussen de 9 en 11 jaar oud zijn maar ook soms 2 of 3 jaar als de honden om de een of andere reden worden afgekeurd, een nieuwe familie te geven.
.
.
.
Hoera Tani is geadopteerd.
De nieuwe baasjes hebben aangegeven dat ze eerder mag komen. Dat is hartstikke fijn want nu hoeft ze niet meer te wachten tot na de verhuizing medio februari 2021. Vanzelfsprekend hebben we onmiddellijk het goede nieuws doorgegeven aan de verzorgers van Tani. Nu zijn we op zoek naar een geschikte reisgelegenheid.
.
.
.
<<advertentie>>
KLIK op de foto’s om de webshop van SteVie’s World te bezoeken.
De leukste kleding volledig veganistich en eco vriendelijk geproduceerd
.
Voor vragen over SteVie’s World mail naar: info@steviesworld.nl
.
.
.
.
.
.
Woensdag 18 november 2020.
.
De politie vraagt uw hulp
.
.
.
Politie is op zoek naar jogger die Dribbel, een drie jarig hondje, doodstak voor ogen van baasje
De Belgische politie is op zoek naar een jogger die zaterdagmiddag een hondje heeft doodgestoken. Het dier wilde spelen, maar in plaats daarvan kreeg het twee messteken in het hart.
De horrorscène speelde zich zaterdag aan het einde van de middag af in Waasmunster, een plaats tussen Gent en Antwerpen. Een vrouw was met haar drie maanden oude dochtertje, een vriendin en de 3-jarige hond Dribbel aan het wandelen in hun straat, toen een jogger hen tegemoetkwam.
„Dribbel liep los omdat hij de buurt nu eenmaal heel goed kent en hier amper verkeer komt”, vertelt de man van de vrouw aan Het Nieuwsblad. „Als er een loper voorbijkomt, vindt hij dat altijd zeer prettig. Hij loopt er weleens vrolijk naartoe, maar gevaarlijk is hij helemaal niet. Dat riep mijn vrouw zaterdag ook nog naar die jogger. Maar die haalde plots een mes tevoorschijn en stak Dribbel er recht mee in zijn hart.”
Het hondje overleefde de steekpartij niet. De familie is immens verdrietig: „Dribbel maakte deel uit van ons gezin. Hij ging mee met de auto naar klanten en iedereen kende hem. Hij sliep soms zelfs ’s nachts bij ons op de kamer. Het is als een kind dat van ons wordt afgepakt. Dribbel zou bovendien nog geen konijn kwaad doen. Er schuilde niets van agressie in hem. Hij wilde alleen maar spelen.”
Bij het feit dat een jogger met een mes over straat gaat, zet de familie grote vraagtekens. „Het mes waarmee Dribbel werd doodgestoken bleek van een redelijk formaat te zijn. Wie neemt zoiets nu mee als hij gaat lopen? En wie zegt dat het niet nog eens gebeurt?”
De lokale politie nam de zaak zaterdag gelijk serieus en zette een grootschalige zoekactie op. „Al onze beschikbare ploegen werden ingezet”, laat commissaris Peter De Proft weten. „De zoekactie had jammer genoeg geen resultaat.”
Volgens omstanders had de jogger een korte broek, opvallende kleding en een muts op. „Toen hij zag dat de situatie ernstig was, ging hij nog harder lopen. Het was een atletisch persoon, die er een stevig tempo op nahield. We hebben nog geen enkel spoor naar hem gevonden”, besluit de commissaris.
Mocht u iets weten over dit incident
Bel Politie in België 0032-52 257 101
.
.
De politie zoekt uw hulp bij het opsporen van een kattenhater in Almelo
Er is een kattenhater actief is in de Almelose wijk Goossenmaat. Er verdwijnen veel katten. Mevrouw Sumeyye zelf heeft meegemaakt: de moeder van poes Isimsiz eerder spoorloos verdween. Ook van familieleden van Sumeyye die in dezelfde straat wonen, zijn al meerdere katten kwijt.
Arme kater Isimsiz is tot tweemaal toe beschoten met een luchtbuks. De eerste keer was in 2018 toen had hij een kogeltje onder zijn oog en begin november kreeg hij een kogeltje in zijn neus geschoten. Van andere buurtgenoten is ook een poes beschoten en zijn meerdere katten verdwenen. Waaronder een nestje kittens. Zo bleek na het plaatsten van een Facebook bericht.
.
Wie het op zijn geweten heeft, durft ze niet te zeggen. “Er zijn sowieso mensen die geen katten in de tuin willen hebben, en er wonen hier duivenfokkers, maar je weet het gewoon niet.” Ze deed nu net als in 2018 aangifte, maar “ik heb geen informatie waar ze iets mee kunnen en dat snap ik ook wel”.
.
Een woordvoerder van de politie vertelt dat er, behalve de melding van Sumeyye, dit jaar geen andere meldingen geweest zijn van beschoten katten. “De dierenpolitie adviseert iedereen in de buurt ogen en oren vooral open te houden.”
Mocht u iets meer weten van een kattenhater in of nabij de Almelose wijk Goossenmaat: meldt dit aan de Almelose politie 0900 8844
.
.
.
Einde inzicht voor de jacht op zwerfkatten in Utrecht
.
In de column van het Dierenmissies Weekjournaal van 18 oktober j.l. , hebben we het over de vogelvrijverklaarde zwerfkatten in Utrecht gehad. Dat er jaarlijks honderden zwerfkatten worden afgeschoten, waarbij per ongeluk vele huiskatten de dood vinden. Dat wordt dan als ‘ongelukjes’ en ‘pechgevalletjes’ gezien. Dat dit natuurlijk niet langer kon blijven duren was een kwestie van tijd.
.
Nu is er geweldig nieuws voor de zwerfkatten in de provincie Utrecht! Na een jarenlange intensieve lobby door diverse dierenhulporganisaties heeft de Provinciale Staten een motie aangenomen om de jacht op zwerfkatten in de provincie te stoppen en te zoeken naar diervriendelijker alternatieven.
Utrecht is naast Friesland nog de enige provincie waar katten worden doodgeschoten. Sinds afgelopen donderdag kunnen de katten in Utrecht in ieder geval opgelucht ademhalen. De Provinciale Staten van Utrecht nam een voorstel aan van PvdA, GroenLinks en Partij voor de Dieren om te stoppen met afschot van katten. Er zal gezocht worden naar alternatieven om de zwerfkattenpopulatie onder controle te houden. De gedeputeerde komt hiervoor met een voorstel naar Provinciale Staten. Zowel politiek als dierenhulporganisaties reageren blij op de aangenomen motie om het afschot van zwerfkatten in Utrecht te stoppen. Statenlid Annet Krijgsman (PvdA) zei tegen het AD:
“Het is niet uit te leggen dat er in de provincie Utrecht nog op katten gejaagd wordt, zeker omdat er hele goede alternatieven zijn, zoals de TNR-C methode.”
.
Het afschieten van katten is een uiterst dieronvriendelijke methode, waarbij de katten en vaak ook hun verweesde kittens ernstig lijden. Uit onderzoeken van de Wageningen Universiteit blijkt daarnaast dat het geen werkende oplossing is voor het zwerfkattenprobleem. Maar het is bovendien problematisch omdat in Nederland veel huiskatten buiten komen en niet alle katten gechipt zijn. Het kan dus zomaar gebeuren dat een geliefde huiskat wordt afgeschoten. Omdat geschoten katten nu niet worden gecontroleerd op de aanwezigheid van een chip, blijven de katteneigenaren in het ongewisse over het lot van hun huisdier en stoppen ze niet met hun zoektocht. Terwijl de plaatselijke dierenambulances dagelijks meldingen krijgen over vermiste huiskatten.
.
Het beste alternatief: TNR-C: De dierenhulporganisaties geven al jaren aan dat er uitstekende alternatieve oplossingen zijn voor het zwerfkattenprobleem. Daarmee bedoelen ze TNR-C, het vangen (Trap), castreren/steriliseren (Neuter), terugplaatsen (Return) en chippen van (zwerf)katten. Van katten met een chip kan snel de eigenaar worden gevonden. De uitstekende werking van TNR-C heeft Stichting Zwerfkatten Nederland onlangs nog eens bewezen met hun grootscheepse actie op Texel, waar zij honderden katten hebben gechipt, gevangen, geneutraliseerd én herplaatst of herenigd met hun eigenaar.
.
.
Donderdag 19 november 2020
.
Een bericht om blij van te worden.
.
Overstromingen in Mexico brengen veel leed voor mens en dier. Talloze slachtoffers hebben het wassende water niet overleefd. En dan soms is er een klein wondertje dat geluk uitstraalt en ieder weer een sprankje hoop geeft.
.
Bekijk deze video door op de foto te klikken…
Hier wordt ik blij van …
.
.
.
.
.
Nelson en Rova komen weer eens een weekendje logeren
.
Deze avond ging ik Nelson en Rova halen. Zodra de voordeur open ging werd ik enthousiast begroet. Ok, ik had ook wat snoepjes bij me maar toch dat spontane gedrag is altijd leuk en hartverwarmend. Onze hondjes zijn ook altijd blij als ik thuis kom van het werk en Nelson en Rova lieten de volgende dag zien dat zij daar niet voor onder doen.
.
.
Bij het betreden van onze tuin werden ze opgewacht door onze club. Even rondneuzen en hier en daar een plasje gedaan. Rova was al snel ons chalet binnen gegaan en vond het buiten welletjes. Binnen stonden immers allerlei lekkere dingen waaronder een diep bord met soepballetjes. Toen we binnen gingen waren alle balletjes opgegeten. Rechts zien we Pichi op de achtergrond en Mia op de voorgrond die met verbazing naar Rova kijken die ook nog interesse toonde in de brokjes….
.
.
.
De wandelingen in het donker zijn natuurlijk altijd het leukste. De spanning van het duister, de nachtgeluiden en het gevoel dat het hele bos van hen is. Het is moeilijk uit te leggen maar een paar sfeer foto’s moeten een indruk geven.
.
.
.
.
En dan weer naar huis. Floor loopt voorop
.
Eenmaal thuis hebben ze wat lekkers gekregen en is het nu tijd om een rustig plekje te zoeken. Maar natuurlijk houden ze Annerie in de gaten want misschien komt er toch nog iets hun kant op….
.
.
.
.
.
Weer een leuk filmpje ter ontspanning:
.
Met geduld en verleiding kom je een heel eind.
Kijk maar …
.
.
.
.
.
.
.
<<advertentie>>
.
Als je een cadeautje mag uitkiezen, dan neem je natuurlijk het fijnste en mooiste dat je kunt krijgen.
Klik op het plaatje en bezoek de website van Karlijn….
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Vrijdag 20 november 2020
.
Nieuwe koppies .
.
Dit is Biba, – geboren september 2017, 10 maanden – podenco – 50 cm. Biba woont momenteel in het asiel nabij Barcelona. Karakter: beetje verlegen maar snel ontdooid zachtaardig. Bijzonderheden: kwam in slechte staat in het asiel. Biba is een hele zachte hond die even de kat uit de boom wil kijken als zij met vreemde mensen te maken krijgt. Zodra ze even kennis heeft kunnen maken is het ijs gauw gebroken en laat ze zich graag aanhalen.
.
.
.
.
.
Dit is Bach, Reu – 4 jaar, 5 maanden – mix labrador – 53 cm. Bach woont momenteel in het asiel nabij Barcelona. Karakter: Lief, sociaal, speels.
Bach is een leuke speelse hond die prima in een gezin past. Nieuwsgierigheid en slimheid is de perfecte combinatie.
.
.
.
.
Dit is Fredi, Reu – 1 jaar, 9 maanden – Sabuesa kruising – 53 cm,
.
Fredi is een zacht lieve hond. Meer over het karakter en achtergrond informatie moet nog komen. Zodra dat binnen is komt Fredi met een eigen pagina op de site..
Mocht u nu al interesse hebben in Fredi, aarzel niet en stuur ons een mailtje… dierenmissies@gmail.com
.
.
.
.
.
.
.
.<<advertentie>>
.
Bezoek de webshop door de foto te klikken…
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Zaterdag 21 november 2020
.
Man schiet op hond ..
De recherche doet onderzoek. “Het kogeltje heeft de hond in de rug geraakt. Hierdoor is het hondje verlamd geraakt en heeft de dierenarts het beestje in moeten laten slapen”, zegt de politie. De dierenarts heeft de kogel tijdens de autopsie verwijderd.
Duiven
De politie zegt dat de man bewust op de hond schoot omdat hij bang zou zijn dat de hond zijn duiven zou aanvallen. De beschieting gebeurde in het buitengebied van Nuenen. “Het baasje was niet bij het incident aanwezig en is uiteraard erg verdrietig”, aldus de politie. Het wapen is in beslag genomen.
Met dank aan Rebecca Seunis voor het artikel
.
.
.
.
Zij mocht het asiel verlaten…
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Registratie van uw hond is verplicht
.
Ook willen we nog eens de nieuwe baasjes attent maken op de verplichte registratie van hun nieuwe gezinslid bij een databank die de chipnummers registreert om de eigenaar terug te kunnen vinden mocht ooit een hond zoekrakken of onbeheerd aangetroffen worden. Natuurlijk ben je als baasje vrij om een eigen databank te kiezen maar wij maken meestal gebruik van de Nederlandse Databank voor Gezelschapsdieren www.NDG.nl. De eenmalige kosten zijn gering en het geeft zoveel rust als je weet dat politie, dierenartsen, personeel van AMIVEDI en dierenambulances, die databanken altijd raadplegen als er verloren ziel wordt aangetroffen.
.
.
.
.
Zondag 22 november 2020
.
.
Mocht u een reactie, op- of aanmerking hebben over dit weekjournaal, schrijf dat gerust onder aan dit weekjournaal.
Alle reacties worden serieus genomen en u krijgt desgevraagd altijd antwoord.
Dank u voor de genomen tijd om het eerste deel van dit weekjournaal door te nemen.
Lees vooral nog even verder want er is nog genoeg te zien…
November is de maand van adopteren van een senior….
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Berichten van..
OPROEP: Lieve baasjes !!!! mocht het al weer een tijdje geleden zijn dat u ons heeft laten weten hoe het met uw viervoetige huisgenoot is… Dan zouden we het erg leuk vonden als we iets van u mochten horen. We zullen uw foto’s, filmpjes en update plaatsen in deze rubriek.. Hartelijk dank .. Vooral namens alle medewerkers van het asiel die zo kunnen zien hoe hun zorgenkindjes het maken…
.
.
.
Alba, baasje van Bros, stuurde ons deze leuke foto’s met commentaar
.
.
.
.
.
.
.
.
Petra, baasje van Lady, stuurde ons deze foto’s
.
Lieve Lady…. af en toe lekker lui zijn mag best hoor ….
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Renske en Maxime, baasjes van onder ander Beer en Max en nog vier lieverds….
.
Hi Ton,
Hoe gaat het met jullie? En de zielige hondjes in Spanje? Mijn KLM vriendinnen zitten thuis of hebben bijna geen vluchten meer..:-(
Max en Dikke Beer doen het prima. Nu vooral met Covid/hele dag thuis, zijn het onze allerbeste vrienden!
Beer slaapt op een schapenvacht naast het bed van Maxime. Hij is haar “Buddy” tijdens het studeren.
.
.
.
.
.
.
.
Sandra en Marion, baasjes van Boira en Mara, stuurden ons dit leuke berichtje met foto’s
Hallo Ton, Annerie, Miranda en alle andere vrijwilligers,
Op de foto ligt ze lekker tussen de plantjes in de tuin, knabbelt af en toe aan de blaadjes en geniet van het buiten zijn.
.
.
.
.
Ingrid, baasje van Axel, stuurde ons deze prachtige bijzondere foto met tekst…
.
Lekker met Axel op het strand gewandeld.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Roland en Jolanda, baasjes van Ziva, laten zien dat ze een ‘ontzettend zwaar’ leven heeft….
.
.
.
.
Ziva geniet van het goede leven. Lekker dutten op de bank in de zon. Wat een goed leven 🤣.
.
.
.
.
.
.
.
.
Ellen en Anna, baasjes van Mellow, laten zien dat Mellow toch wel echt een zonaanbidder is …
.
.
Mellow aan het genieten 😊.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Marjoke en Bets, baasjes van Chammy (Shamira), Joep en twee poezen, geven een update…
.
.
.
.
De luxe van een zacht kussen wordt erg op prijs gesteld😄.
.
.
.
.
Boven op de krabpaal ligt Kaat (zwart) Chammy vindt dat prima zolang ze blijft liggen. Het gaat nu iets beter en kan ze naar beneden komen 👍👌
.
Haar nieuwe maatje Joep is al een beste vriend geworden.
.
.
.
.
.
..<<Advertentie>>
Merel Poots, die een evenementenbureau op Ibiza runt, had zich bereid verklaard om voor ons de twee lieverds van Barcelona naar Nederland te begeleiden. Natuurlijk maakten we daar maar wat graag gebruik van. Wat wij voor haar kunnen doen is in ieder geval een beetje reclame maken voor haar bureau dus: Mochten wij ooit een feest, evenement of bruiloft op Ibiza of elders in de wereld willen organiseren, dan zullen we haar zeker benaderen. U toch ook ?
Voor sfeer impressies klik op de foto van Merel.
.
.
.
.
.
.
COLUMN NIEUWS
Hondenrassen uit Spanje (bron: SpanjeVandaag)
.
Voor iedereen die een hond uit Spanje heeft en graag wil weten wat voor ras het nu eigenlijk is, hebben we hier een overzicht geplaatst. Meestal is de hond een mix maar zijn er wel raskenmerken te bespeuren. Wellicht geven deze rassen enige houvast bij het bepalen wat voor bloed er door de aderen van uw hond stroomt …
Spanje heeft ongeveer 40 hondenrassen die verdeeld kunnen worden in officiële rassen die erkend worden door het Ministerie van Landbouw en Milieu en door de Real Sociedad Canina de España (RSCE) en onofficiële rassen die meestal afgeleiden zijn van de officiële Spaanse hondenrassen. In deze lijst beperken we ons tot de officiële rashonden in Spanje waarvan er volgens de RSCE in totaal 21 te vinden zijn. Deze zijn weer onderverdeeld in 10 groepen die we nader gaan bekijken.
Groep 1: Perros de Pastor en Perros Boyeros
De eerste groep honden kan omschreven worden als herdershonden (perros de pastor) en veedrijvers (perros boyeros). In deze groep zitten officieel in Spanje vijf honden, te weten de Perro de Pastor Mallorquín, Perro de Pastor Catalán, Majorero, Perro de Pastor Vasco en de Perro de Pastor Garafiano.
.
.
.
.
.
Perro de Pastor Mallorquín / Dit Spaanse hondenras heeft ook de naam Ca de bestiar welke een hond is afkomstig van de Balearen eilanden. Oorspronkelijk was hij een herder maar werd met de tijd waak- en beschermhond. De vacht is kort en zwart van kleur en uitzonderlijk bestaan er ook langharige varianten. De Ca de bestiar is niet onproblematisch. Hij is onvriendelijk tegenover vreemden. Hij heeft een sterk beschermend instinct.
Perro de Pastor Catalán / De herkomst van de Gos d’Atura Català, ofwel in het Nederlands de Catalaanse herder ligt in de Catalaanse Pyreneeën. Zijn voorouders waren waarschijnlijk Portugese herders en een langharige herder afkomstig uit de Pyreneeën. Dit ras wordt in Spanje gebruikt voor het bewaken en hoeden van de kudde op aanwijzing van zijn herder maar is bovendien een plezierige gezinshond thuis door zijn sociale karakter. Eigenaren moeten er wel rekening mee houden dat de hond graag bezig wordt gehouden en moeten er tijd in steken, want de Gos is een échte werkhond.
Majorero / De Majorero hond is oorspronkelijk afkomstig van het Canarische Eiland Fuerteventura waar de hond ook bekend staat als Perro Bardino. Van oudsher wordt dit ras gebruikt voor het vee drijven en daarnaast wordt hij ingezet als waakhond. De Majorero of Bardino is een middelgrote kortharige hond die over het algemeen een vrolijk en levendig karakter heeft. Het is een echte werk- en waakhond die niet vies is om grote afstanden op een hard terrein (zoals het vulkanisch terrein op Fuerteventura) af te leggen. Vanwege het karakter is het echter ook een goede huishond.
Perro de Pastor Vasco / In dit geval gaat het om een hondenras afkomstig uit het Baskenland of Pais Vasco waar dit ras Euskal Artzain Tzakurra heeft gekregen. Dit hondenras wordt tevens als veedrijver gebruikt welke officieel sinds 1995 erkend is door de RSCE. Ondanks het feit dat de Pastor Vasco een territoriaal instinct heeft behoudt hij een sterke band met zijn baasje waar hij zich zelden van scheidt. Helaas werden deze honden de laatste jaren erg doorgefokt waardoor er officieel nog maar 696 rasechte honden te vinden zijn in Spanje.
Perro de Pastor Garafiano / De Pastor Garafiano is oorspronkelijk afkomstig van het Canarische Eiland La Palma waar ook de naam vandaan komt (het noordelijke deel van het eiland in het dorp Garafía). Ondanks het feit dat deze hondensoort een werker is werd hij hoofdzakelijk gebruikt als huis/ en gezelschapsdier. Er was een tijd dat dit hondenras op uitsterven stond maar in de jaren zestig van de vorige eeuw kwam er een reddingsprogramma waardoor de hond nu weer veel te zien is, niet alleen op de Canarische Eilanden maar in heel Spanje. De Pastor Garafiano is een middelgrote tot grote hond met lang haar, meestal licht gekleurd. Dit hondenras is erg volgzaam en vriendelijk maar het is ook een blaffer als er gevaar dreigt of vreemden te zien zijn.
Groep 2: Perros tipo Pinscher & Schnauzer, Molosoides & Perros tipo de Montaña & Boyeros Suizos
De tweede groep kan omschreven worden als honden van de rassen Pinschers, Schnauzers, Molossers en berg- en Zwitserse Sennenhonden. Hieronder bevinden zich vijf hondenrassen, te weten Mastín Español, Mastín del Pirineo, Dogo Mallorquín, Dogo Canario en Alano Español.
.
.
.
.
.
.
Mastín Español / Deze hondensoort staat bekend onder de Nederlandse naam als Spaanse Mastiff en hoort bij de dogachtigen. Over het algemeen zijn het intelligente, zelfverzekerde en zachtmoedige honden die echter ook wantrouwend kunnen zijn naar mensen en andere honden die ze niet kennen. Gezien het feit dat deze honden 70 tot 80 kilo zwaar kunnen worden zijn ze een hele verschijning. Normaal gesproken zijn het éénkleurige honden die zowel geschikt zijn als kuddehoeder of als waakhond. Vanwege de omvang zijn het niet altijd de beste gezelschapshonden omdat ze niet altijd aan mensen en voornamelijk aan kinderen gewend zijn.
Mastín de Pirineo / In het Nederlands heeft dit Spaanse hondenras de naam Pyrenese Mastiff gekregen omdat deze hoofdzakelijk in de Pyreneeën voorkomt en daar ook vandaan komt. Vroeger was het de taak van deze erg gespierde hond om de kuddes schapen te bewaken als de herder er niet was. In principe is de Mastín de Pirineo een mensvriendelijke hond maar je moet wel eerst hun vertrouwen zien te winnen. Daarnaast is het een rustige en zachtaardige hond die graag met mensen samenleeft. Ze hebben een groot uithoudingsvermogen en schrikken er niet voor terug om mens en dier te beveiligen aangezien ze geen grenzen kennen. De Pyrenese Mastiff is wit gekleurd maar er zijn combinaties mogelijk en dit hondenras is dik behaard.
Dogo Mallorquín / Een andere naam voor dit hondenras is Ca de Bou of in het Nederlands Majorcaanse Mastiff en zoals de naam al zegt is de hond afkomstig van de Balearen eilanden en dan met name van het eiland Mallorca. Deze hondensoort staat erom bekend dat ze erg lief zijn voor kinderen en graag de “kudde” bij elkaar wil houden waardoor lange wandelingen vaak uitgesloten zijn. De Ca de Bou is een krachtige, gespierde en attente hond. De vacht is kort en de kleuren gaan van goud-geel, beige, brindle en zwart.
Dogo Canario / Dit hondenras wordt ook wel de Presa Canario genoemd en behoort toe aan de Molossers. Zoals de naam al aangeeft is dit ras afkomstig van de Canarische Eilanden waar deze voornamelijk op de eilanden Tenerife en Gran Canaria voorkwam. Oorspronkelijk werd de Dogo Canario gebruikt als drijfhond en als waakhond van voornamelijk vee en bezittingen. Pas de laatste jaren is het ras tot een sociaal enigszins aangepaste hond gefokt en geniet hij een toenemende belangstelling op het Europese vasteland. De Dogo Canario is een middelgrote, rechthoekige, sterke hond. Hij heeft een zeer heftig temperament, is onverschrokken en heeft een krachtige en diepe blaf. Voor leden van het gezin is dit ras een zeer lieve en trouwe hond, maar voor vreemden is het een heel ander verhaal. De Dogo Canario neemt zijn taak als beschermer zeer serieus en vreemden komen niet verder dan tot het tuinhek. Voor kinderen is de Dogo Canario op zich een vriendelijke hond maar hij kan nog wel eens de neiging hebben om op stevige wijze de eigen roedel te verdedigen.
Alano Español / Dit hondenras heeft een dominant en ernstig maar zeer controleerbaar karakter waarbij hij zeer onderdanig is naar zijn baasje. Het kan echter ook een aanvallende hond zijn maar dat doet hij in principe alleen als hij zich bedreigd voelt of anderen binnen zijn roedel bedreigd worden. Ondanks dat sterke karakter is de Alano Español uiterst vriendelijk naar kinderen en heeft het veel geduld. Ze zijn evenwichtig, stabiel en zelfverzekerd met een zeer hoge pijngrens. Sterk, beschermend maar niet agressief. Gevoelig voor de stem van zijn baas en heeft geen harde aanpak nodig.
Groep 3: Terriers
In groep drie vinden we de Terriers honden waaronder in Spanje de Ratonero Bodeguero Andaluz en de Ratonero Valenciano.
.
.
.
.
.
.
.
.
Ratonero Bodeguero Andaluz / Dit hondenras is zoals de naam al aangeeft afkomstig uit de regio Andalusië en dan vooral uit de provincie Cádiz. Het gaat om een kleine hondensoort wiens naam is afgeleid uit het feit dat deze ratten (ratas) en muizen (ratones) moest opsporen in de bodegas. De Ratonero Bodeguero Andaluz is een kleine, snelle en flexibele hond die bijna altijd wit gekleurd is met zwarte of bruine vlekken. Het zijn daarnaast vrolijke, actieve, nieuwsgierige, sympathieke, dappere en onrustige honden.
Ratonero Valenciano / Dit hondenras wordt ook el Gos Rater Valencià genoemd en is afkomstig uit de deelstaat Comunidad Valenciana. In tegenstelling tot de Andalusische variant die op muizen en ratten in wijn bodegas jaagt, is de Valenciaanse variant bekend om de jacht op ratten in het water of waterratten, deze werden vroeger namelijk veel gegeten. De Ratonero Valenciana is een kleine, snelle en flexibele hond die bijna altijd wit gekleurd is met zwarte of bruine vlekken. Het zijn daarnaast vrolijke, actieve, nieuwsgierige, sympathieke, dappere en onrustige honden. De hond staat er echter wel om bekend dat deze veel en snel blaft als hij iets hoort.
Groep 4 slaan we over aangezien er in Spanje geen honden in deze groep van Dashonden te vinden zijn.
Groep 5: Perros Tipo Spitz & Tipo Primitivo
In groep vijf vinden we in Spanje vier hondenrassen die gezien worden als Keeshonden en Oertypen te weten Podenco Canario, Podenco Ibicenco, Podenco Andaluz en Maneto.
.
.
.
.
.
.
.
Podenco Canario / Dit hondenras kan gezien worden als een primitieve windhond die hoofdzakelijk gebruikt worden bij het jagen in Spanje. Zoals de naam eigenlijk al aangeeft is deze soort afkomstig van de Canarische Eilanden. Deze honden hebben een goed karakter waarbij ze tegen volwassenen en kinderen erg vriendelijk zijn maar tegelijk erg pittig kunnen zijn naar andere honden toe. Gezien het feit dat deze honden het heerlijk vinden om te jagen en het voornamelijk van de geur en hun neus moeten hebben, worden deze honden dan ook veel gebruikt door de Spaanse jagers. Helaas gaan deze jagers niet altijd even goed om met hun honden en worden deze vaak om het leven gebracht of verbannen en in de steek gelaten als ze niet meer hun functie kunnen uitoefenen.
Podenco Ibicenco / Net zoals de Podenco Canario is ook de Ibicenco soort een windhond en daarnaast een sportieve hond. Dit hondenras heeft veel beweging nodig en zijn zeer geschikt voor de lange jacht en voor lange wandelingen. Het is echter ook een familiehond die goed is voor mens en dier en een heerlijke gezelschapshond is. Ook deze Podenco soort wordt in Spanje veel gebruikt voor de jacht en wordt net zoals de overige Podenco rassen niet altijd goed behandeld door hun baasjes, de jagers.
Podenco Andaluz / Wat betreft karakter lijkt de Podenco Andaluz veel op de overige Podenco varianten maar in het geval van de hondensoort uit Andalusië komen er ook langharige honden voor. Eigenlijk zijn er drie versies te vinden, de tipo cerdeño met lang en hard haar, de tipo sedeño met zacht en lang haar en de tipo liso met kort en fijn haar. Ook de Podenco Andaluz wordt veel gebruikt voor de jacht en wordt net zoals zijn mede Podenco rassen vaak niet al te best behandeld door de jagers. Daarnaast is de Podenco Andaluz ook een goed familiedier en kan deze makkelijk in een familie met kinderen leven. De hond heeft echter wel veel beweging nodig.
Groep 6: Perros Tipo Sabueso, Perros de Rastro & Razas Semejantes
In groep zes vinden we honden in de groep Lopende honden en Zweethonden (in het Nederlands dan). In Spanje bevindt zich echter maar een hondenras in deze groep, te weten de Sabueso Español.
.
.
.
.
.
.
.
.
Sabueso Español / Deze Spaanse rashond hoort bij de dashonden en de zogenaamde lopende honden. Ze worden gezien als trouwe, aanhankelijke en lieve jachthonden. De Sabueso Español is kortharig en meestal licht van kleur maar kan ook in donkere vorm voorkomen. Dit hondenras wordt in Spanje onder andere gebruikt als jachthond maar ze duiken steeds meer op als huishond omdat de honden zachtaardig zijn en ook goed met kinderen overweg kunnen. De Sabueso Español is een actieve hond die buiten het jagen erg actief is en van rennen houdt omdat ze hun energie kwijt moeten.
Groep 7: Perros de Muestra
.
.
.
.
.
.
.
.
In groep zeven zitten de zogenaamde Staande Honden en in Spanje behoren twee rassen tot deze groep, te weten Perdiguero de Burgos en de Pachón Navarro.
Perdiguero de Burgos / Dit hondenras heet in het Nederlands de Staande hond van Burgos en behoort tot de groep jachthonden, Spaniels en Retrievers. Buiten het feit dat het intelligente honden zijn worden ze ook gezien als gepassioneerde jachthonden die een zeer goede neus hebben en harde werkers zijn. Daarnaast zijn het leergierige en meegaande honden die zich goed richten op de baas voor wie ze alles zullen doen. Buiten het jagen worden de honden ook gebruikt om hard te werken, te apporteren en zijn het geschikte huishonden maar dan wel met veel beweging.
Pachón Navarro / Zoals de naam al zegt komt de hond oorspronkelijk uit de deelstaat Navarra en is het buiten een showhond ook een jachthond van klein wild. Dit hondenras is ontstaan door kruisingen tussen de Old Spanish Pointer en andere rassen. De Pachón Navarro wordt gezien als een grote maar rustige, intelligente en trouwe hond die goed kan omgaan met andere dieren en mensen, waaronder kinderen. De honden zijn kortharig en zacht en er zijn verschillende kleuren te vinden.
Groep 8: Perros Cobradores de Caza, Perros Levantadores de Caza, Perros de Agua
In groep acht zittende Retrievers en Waterhonden waar in Spanje maar een officieel ras van te vinden is, te weten de Perro de Agua Español.
.
.
.
.
.
.
.
.
Perro de Agua Español / Deze hond is erg bekend in Nederland, België en de rest van de wereld en heeft de naam Spaanse Waterhond. Dit ras hoort bij de Retrievers, Spaniëls en Waterhonden en zijn erg gehoorzame en attente honden die gemiddeld tussen de 38 en 50 cm groot worden. De honden hebben als kenmerk dat ze lang en gekruld haar hebben waarbij er verschillende kleuren te vinden zijn maar vaak gaat het om een combinatie van bruin met een andere kleur die witte vlekjes laat zien. Het zijn mooie honden om te zien, zeker als ze uit het water komen als ze gezwommen hebben, iets wat ze erg graag doen. Het is een ideale hond om in een gezin met kinderen te hebben.
Groep 9 slaan we over aangezien er in Spanje geen honden in deze groep van Gezelschapshonden te vinden zijn.
Groep 10: Lebreles
In groep tien zitten de windhonden waaronder in Spanje de Galgo Español.
.
.
.
.
.
.
.
.
Galgo Español / De Spaanse windhond of Galgo Español is van origine ruwharig en gedraagt zich tegenover andere honden en mensen zeer sociaal. De Galgo heeft als kenmerk dat alles lang is, de nek, rug, hoofd en staart met daarin een knik. Het zijn waakzame honden maar ook zeer aanhankelijk en sociaal ten opzichte van andere honden. Net zoals andere windhonden is ook de Galgo Español een jachthond en wordt deze ook gebruikt bij renwedstrijden of coursing. Helaas is dit type hond net zoals de Podenco’s een ras wat vaak door jagers in de steek worde gelaten of nog erger worden omgebracht.
.
.
.
Ja, natuurlijk hebben wij donaties nodig om te kunnen bestaan.
GELUKKIG HEBBEN WE DONATEURS DIE HET WERK VAN DIERENMISSIES MOGELIJK MAKEN EN DAAR ZIJN WE ONGELOOFLIJK BLIJ MEE.
ZONDER FINANCIELE HULP MOETEN HET WERK STAKEN.
DRAAGT U OOK DIERENMISSIES EEN WARM HART TOE ?
Een rechtstreekse donatie door overmaking van een donatie op reknr: NL15INGB 0005721780 t.n.v. Stichting Dierenmissies
of via het meedoen met de Vriendenloterij
.
KLIK op dit logo en meld je hier aan omdat je dan automatisch Dierenmissies steunt
Mocht u al meedoen met de Vriendenloterij maar wilt u met uw loten Stichting Dierenmissies steunen? Dan kan dat eenvoudig door één telefoontje te plegen met de Vriendenloterij: 0900 – 300 1400
.
.
.<<Advertentie>>
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Wist u overigens dat we al bijna 4,8 miljoen bezoekers op de site van Dierenmissies hebben mogen verwelkomen?
.
.
Afsluitend hier de (on)zin van de week:
Zij discrimineren niet …
.
.
.
.
Wat zou het fijn zijn als dit overal zo maar kon …. .
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
DE AGENDA voor de vakantie van uw hond. Om te zien of er bij ons een plekje vrij is voor een vakantie van uw makker kijkt u op onderstaand overzicht. Het is best wel druk in het hoogseizoen dus dan is tijdig reserveren de oplossing. Informeren naar een plekje kan altijd want soms is er toch nog een plekje vrij of kan er gecombineerd worden. Voor meer informatie over vakantieopvang van uw huisgenoot(je) KLIK HIER .
.
.
.
.
.
King van 28 dec tot en met 4 jan
.
.
.
.
.
Lizzy van 19 feb tot 28 feb 2021
.
.
.
.
.
.
Saar en Arie van 18 tot 30 april 2021
.
.
.
.
.
.
.
.
Ocean en Luna van 21 juli tot 14 aug 2021
.
.
.
.
.
Lizzy van 28 juli tot 18 augustus 2021.
.
.
Er is inmiddels een verdachte opgepakt waarvan aangenomen wordt dat hij hondje Dribbel doodstak. Wat een agressieve, laffe daad. Een mes mee als je gaat joggen? Hoop dat het vonnis hoger ligt dan een taakstraf. Recht in het hart. Wat is dit voor een mens vraag je je af.
De verdachte is nota bene een 43 jarige natuurwetenschapper.