Beste lezers,
In dit weekjournaal beginnen met weer een uitgemergelde hond gevonden die vastgebonden was aan een boom in het bos, nieuw koppie in het asiel, is steenkoud zeewater gevaarlijk voor honden, krijgen we een leuke verrassing, zien we, voor ons onbekende, overlast van capibara’s en een positieve update van de politie. In de vierkante column vergelijken we de adoptie van een hond met de adoptie van een kind en zoeken we naar vergelijkingen en in de onzin van de week zien we dat je vooral zelf moet kijken waar je loopt. Natuurlijk hebben we meer leuke en of interessante onderwerpen te lezen hoor. Kijk maar…
– Weer uitgemergeld hondje gevonden
– Nieuw koppie Felicita
– IJskoud zeewater levensgevaarlijk ook voor honden.
– Een mooie verrassing van Petra, baasje van Rosie.
– Een bijzondere vorm van dierenoverlast
– Politie: Update eigenaar van de hond is achterhaald.
– Berichten van baasjes: Dibbah, Bonita & Archi, Shandor & Lady
– Animal Webshop (advertentie)
– Registratie van uw hond is verplicht
– Leuk filmpje ter vermaak. samen Yoga beoefenen
– De 4-kanten column van Ton met: De adoptie van een hond versus een kind
– (On)zin van de week: duidelijke aanwijzingen …
Heeft u een opmerking of wilt u iets kwijt over hetgeen u gelezen heeft? Maak dan vooral gebruik van het reactie-formulier onder aan het Weekjournaal.!!!!
.
.
GEZOCHT: ADVERTEERDERS IN HET WEEKJOURNAAL MEER WETEN KLIK HIER
.
.
.
De week van dag tot dag:
.
.
Maandag 17 februari 2025
.
.
.
.
.
Dinsdag 18 februari 2025
.
Nieuwe koppies
.
Dit is Felicita, Geboortedatum: 01/01/2022, Geslacht: Vrouwelijk, Ras: podenca, Lang: 37cm, Hoogte: 33cm, Gewicht: 6kg. Felicita woont in het asiel bij Elena in Solana in de regio Ciudad Real. Karakter: Felicia is erg vriendelijk en erg aardig. Haar gedrag met andere honden is erg goed, onafhankelijk van seks. Ze houdt ervan om te rennen en te spelen met andere honden. Thuis gedraagt ze zich erg goed. Geschiedenis: Felicita werd achtergelaten op straat. Toen ze werd aangetroffen was ze erg mager. Ze bedelde om eten en zag eruit als een hoopje ellende. Zodra we een berichtje kregen over Felicita gingen we haar zoeken en omdat ze bang en hongerig was liet ze zich makkelijk vangen. Nu is Felicita een kleine blije hond geworden met een open karakter. Ze heeft een nieuw thuis nodig en heel veel LIEFDE.
.
.
Wil je info over Felicita of het adoptieproces…
bel naar 0622225271 of mail naar dierenmissies@gmail.com.
.
.
.
Woensdag 19 februari 2025
.
Bij de Noordpier in Velsen-Noord is maandag een hond in de ijskoude zee beland na een sprong over het muurtje van de pier. De KNRM rukte direct uit en wist het dier aan boord te halen, waarna een heftige reddingsoperatie volgde. Ondanks verwoede pogingen om hem te redden, heeft de hond het niet overleefd.
.
.
.
.
.
Donderdag 20 februari 2025
.

Rosie
Een mooie verrassing van Petra, baasje van Rosie.
.
We waren al gewaarschuwd dat er een doosje onderweg naar ons was.
Toen we vandaag bij de postbus keken vonden het doosje met schitterende jasjes met een leuk kaartje van Petra:
“Dag Ton,
Hierbij de jasjes die Rosie niet goed passen.
Ik hoop dat er andere hondjes blij mee zijn.
Groetjes Petra
PS
Ik heb hier een kleine Spaanse diva. Die komt niks te kort natuurlijk”.
.
.
Vrijdag 21 februari 2025
.

De schattige knaagdieren vechten onderling en nemen het ook op tegen honden. Het gemeentebestuur wil de ongecontroleerde populatietoename van de capibara’s weer onder de duim houden door middel van speciale anticonceptie en sterilisatie. Tot woede van sommige partijen.
In de Nordelta-wijk leven volgens schattingen nu meer dan duizend capibara’s of carpinchos, zoals ze in Argentinië worden genoemd. “De carpincho zelf vormt geen probleem”, zegt een woordvoerder van de wijkvereniging tegen El País. “Maar als ze met elkaar of met onze honden gaan vechten kan dat tot bijvoorbeeld verkeersongevallen leiden.”
“Vanuit mijn raam zie ik al zo acht carpincho’s, sommige zitten in het water. De familie bestaat uit ongeveer vijftien leden”, zegt de wijkverenigingswoordvoerder uit die al twintig jaar in Nordelta woont. Sinds 2020 ziet hij een flinke toename van de capibara’s.
De knaagdieren hebben geen vijanden in de luxe villawijk en groeien rap: elk vrouwtje kan twee keer per jaar een nest hebben. Daarbij krijgt de capibara soms wel acht nakomelingen. Dus heeft het gemeentebestuur besloten om twee doses anticonceptiemiddelen te injecteren bij 250 dieren. Dat zorgt ervoor dat de voortplanting stopt en de totale populatiegroei afneemt.
Woede over anticonceptieplan
Zover is het nog niet, want door regenval is het injectieprogramma uitgesteld. Ondertussen roepen andere partijen om alternatieve oplossingen. Zo is er een groep buren die zichzelf Carpinchos Nordelta – Somos Su Voz (Nordelta Capibara’s – Wij zijn uw stem) noemt.
Zij balen dat er nauwelijks overleg is geweest over de te nemen maatregelen en dat vastgoedontwikkelaars voorstellen hebben genegeerd zoals het creëren van biologische corridors of beschermde gebieden.
De Nationale Raad voor Wetenschappelijk en Technisch Odderzoek (Conicet) is er nu zelfs bij betrokken. Zij moeten toezicht houden op het anticonceptieprogramma, maar hebben dat zelf niet aanbevolen. Ondertussen werken zij aan een alternatief project waarbij ze vasectomie uitvoeren op vijf dominante mannetjes uit de kolonies in de luxewijk.
Inmiddels hebben ook milieu-activisten zich gemeld en roepen op om geen actie te ondernemen tegen de capibara’s. Zij willen dat er zo snel mogelijk en wet komt om het leefgebied van de dieren te beschermen en verdere bouw te voorkomen.
.
.
.
Zaterdag 22 februari 2025
.
.
UPDATE:
De politie heeft onderzoek gedaan en de eigenaar van de hond is achterhaald. Er blijkt geen sprake te zijn van kwaadwillige verlating. Voor de hond zal worden gekeken naar een passende oplossing.
Oud nieuws vorige week:




.
.
.
.
.
.
Registratie van uw hond is verplicht . Ook willen we nog eens de nieuwe baasjes attent maken op de verplichte registratie van hun nieuwe gezinslid bij een databank die de chipnummers registreert om de eigenaar terug te kunnen vinden mocht ooit een hond zoekraken of onbeheerd aangetroffen worden. Natuurlijk ben je als baasje vrij om een eigen databank te kiezen maar wij maken meestal gebruik van de Nederlandse Databank voor Gezelschapsdieren www.NDG.nl. De eenmalige kosten zijn gering en het geeft zoveel rust als je weet dat politie, dierenartsen, personeel van AMIVEDI en dierenambulances, die databanken altijd raadplegen als er verloren ziel wordt aangetroffen.
.
.
.
.
.
Zondag 23 februari 2025
.
Met genoegen hebben we het weekjournaal weer samengesteld … Het weekjournaal was weer op tijd gereed voor distributie. Zaterdagavond ging hij al weer online en is hij op Facebook verschenen. We hopen dat u net zoveel plezier aan het lezen zult hebben als dat wij hadden bij het samenstellen.
.
.
.
.
Berichten van baasjes
.
.
Cari, baasje van Dibbah, deelde de verjaar
dag van Dibbah met ons…
Dibbeltje, ruim 15 jr, nog altijd even geweldig, lief en prachtig .
.
Hele dikke knuffel van ons … van harte gefeliciteerd !!!!.
.
.
.
.
.
Ellen en Gjalt, baasjes van de honden Bonita, Archie, Beertje en Jenö, drie katten Suske, Wiske en Miss Minnie, de eekhoorn Billie en twee parkieten Sjors en Timmie wonen met hun beestenboel in Hongarije.
.


.
.
.
.
.
.
Petra, baasje van Shandor en Lady, deelde met ons deze foto van twee genietende honden.
.
.
.
“Mmmm lekker kluiven …..”
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Gokje wagen en gelijk Dierenmissies steunen?
Graag vragen we de aandacht voor de Vriendenlijn waarmee u prachtige prijzen kunt winnen en tegelijk Dierenmissies kunt steunen. Wist u dat Dierenmissies al bijna 14 jaar partner is van de Vriendenloterij ?
Wellicht wint u een prachtige prijs en vindt u het niet erg als iemand van de Vriendenloterij u een cheque aan komt bieden van 1.000, 10.000, 100.000 of 1 miljoen euro ???
Wilt u meespelen en gelijk ook Dierenmissies steunen? Klik dan op onderstaand logo…..
Helaas kunnen wij vanwege de Privacy wetgeving niet zien wie er voor ons meespeelt in de VRIENDENLOTERIJ. Daardoor kunnen wij deze donateurs nooit bedanken voor hun bijdrage. Speelt u mee voor Dierenmissies en wilt u ons dit laten weten..?? Stuur dan even een berichtje per mail dierenmissies@gmail.com of een whatsapp naar 0622225271..
.
.
.
Leuke filmpjes te vermaak.
.
.
.
.
De 4-kanten column van Ton.
.
De Ervaring van een Hond versus een Kind bij Adoptie: Een Ongeziene Vergelijking
Omdat veel baasjes een hond zien als een volwaardig gezinslid dringt de vraag zich op of alle ervaringen ook hetzelfde worden ervaren. Omdat we absoluut een adoptie van een hond promoten en het kopen van een hond willen ontmoedigen, is het niet meer dan verantwoord om eens een frisse blik te werpen op de vergelijking tussen de adoptie van een hond en een kind. Rationeel gezien zijn er natuurlijk verschillen maar zijn er ook veel vergelijkingen. Adoptie is een krachtig en levensveranderend proces, zowel voor kinderen als voor honden. Hoewel de emoties en de dynamiek van deze ervaring sterk variëren, is er iets diepers dat beide met elkaar verbindt: het verlangen naar liefde, veiligheid en verbondenheid. Maar wat zijn de verschillen in de ervaring van een hond versus een kind tijdens adoptie? Laten we eens dieper ingaan op hoe dit proces zich ontvouwt voor beide en wat de psychologische en emotionele effecten zijn van hun nieuwe levenspad.
De Start van een Nieuwe Reis
Voor een kind is adoptie vaak een gebeurtenis die gepaard gaat met veel onzekerheid, maar ook hoop. Kinderen die geadopteerd worden, komen vaak uit moeilijke omstandigheden. Ze kunnen uit een weeshuis komen, of uit een situatie van verwaarlozing of misbruik. Wanneer ze in een nieuw gezin komen, ervaren ze een mengeling van emoties: verwarring, vreugde, angst en een gevoel van verlies. Dit verlies kan gaan over de afwezigheid van hun biologische ouders of het verlaten van een vertrouwde omgeving. Dit alles maakt de overgang naar een nieuw leven ingewikkeld. In sommige gevallen kan de achterblijvende onzekerheid zelfs een blijvende impact hebben op hun vertrouwen in anderen, vooral wanneer het kind te maken heeft gehad met verlies of verlatenheid in het verleden.
Honden hebben, hoewel ze niet dezelfde mate van cognitieve ontwikkeling en bewustzijn hebben als kinderen, een soortgelijke ervaring als ze geadopteerd worden. Veel honden komen uit asielen, waar ze mogelijk jaren in stressvolle en onzekere omstandigheden hebben geleefd. Ze kunnen trauma hebben opgelopen door verwaarlozing, mishandeling of simpelweg het feit dat ze geen stabiele thuisbasis hadden. De adoptie van een hond kan een moment van verandering zijn, waarin de hond voor het eerst een thuis krijgt waar hij of zij zich veilig voelt. Dit kan een groot verschil maken voor het welzijn van de hond, die misschien nooit heeft ervaren wat het is om geliefd en verzorgd te worden. Net als kinderen, kunnen honden angstig, onzeker of terughoudend zijn in het begin.
De Eerste Kennismaking
Bij een kind speelt de eerste kennismaking met het adoptiegezin zich vaak af in een vorm van een ceremonie of een afspraak. In de meeste gevallen krijgen kinderen de tijd om zich voor te bereiden en te begrijpen dat ze naar een nieuw gezin zullen gaan. Dit betekent echter niet dat ze er altijd klaar voor zijn, zeker wanneer het kind jonger is of traumatische ervaringen heeft meegemaakt. Het kind kan zich verward voelen over de nieuwe omgeving, nieuwe gezichten en onbekende regels. Het gevoel van ‘thuis’ moet langzaam worden opgebouwd, en vaak kan dit tijd kosten.
Voor een hond is de eerste kennismaking met het adoptiegezin meestal een fysiekere ervaring. Honden zijn, in tegenstelling tot mensen, meer direct in hun emotionele reacties. Ze kunnen in eerste instantie achterdochtig of zelfs bang zijn voor hun nieuwe omgeving, de nieuwe gezichten en geluiden die hen omringen. Dit kan zich uiten in gedrag zoals schrikken, niet kunnen ontspannen of zelfs terugtrekken. Maar net als bij kinderen, kunnen geduld, liefde en consistente zorg de overgang vergemakkelijken. Het proces van vertrouwen opbouwen bij een hond duurt meestal enkele weken, afhankelijk van het temperament en de eerdere ervaringen van de hond.
De Psychologische Aspecten van Adoptie
Kinderen die geadopteerd worden, brengen vaak complexe emoties met zich mee. Zelfs als ze liefdevolle adoptieouders krijgen, kunnen gevoelens van verwarring, verdriet, of zelfs schuld over het verlaten van hun biologische ouders een grote rol spelen. Psychologische ondersteuning, zoals therapie, kan cruciaal zijn om het kind te helpen omgaan met deze emoties en zich veilig te voelen in het nieuwe gezin. Het proces van identiteit en het begrijpen van hun eigen verhaal speelt een belangrijke rol in hun emotionele ontwikkeling.
Honden ervaren minder complexe emoties in termen van identiteit, maar ze kunnen wel degelijk trauma ervaren, vooral als ze slecht behandeld zijn. Ze kunnen angst of onzekerheid vertonen, zelfs na hun adoptie. Net als kinderen kunnen ze ook zich onveilig voelen in hun nieuwe omgeving, vooral als ze vroeger verwaarloosd zijn. Het herstelproces kan lang duren, en geduld en liefde zijn nodig om de hond te helpen zich volledig op zijn gemak te voelen.
Een Nieuwe Start
Zowel voor het geadopteerde kind als voor de hond, kan adoptie een nieuwe start betekenen. De zorg, liefde en begeleiding van hun nieuwe gezin spelen een cruciale rol in het helingsproces. Voor een kind zal dit vaak gepaard gaan met een langduriger proces van integratie en persoonlijke ontwikkeling, ondersteund door professionele hulp. Voor een hond gaat de verandering meestal gepaard met liefdevolle verzorging, veiligheid en de tijd die nodig is om zich weer vertrouwd te voelen.
De ervaring van adoptie is dus onmiskenbaar verschillend, maar voor beiden, het kind en de hond, blijft het verlangen naar liefde en veiligheid centraal staan. Hun nieuwe leven kan uiteindelijk bijdragen aan hun genezing en groei, mits ze de juiste zorg en geduld krijgen.
.
.
.
.
.
<<Advertentie>> . a
klik op de foto om de website te bezoeken
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Wist u overigens dat we al ruim 7,7 miljoen bezoekers op de site van Dierenmissies hebben mogen verwelkomen?
.
.
MMMM…. even nadenken …
.
Afsluitend hier de (on)zin van de week:
.
Duidelijke aanwijzingen …
.
.
.
.
Duidelijker kan niet ….
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
DE AGENDA voor de vakantie van uw hond. Om te zien of er bij ons een plekje vrij is voor een vakantie van uw makker kijkt u op onderstaand overzicht. Het is best wel druk in het hoogseizoen dus dan is tijdig reserveren de oplossing. Informeren naar een plekje kan altijd want soms is er toch nog een plekje vrij of kan er gecombineerd worden. Voor meer informatie over vakantieopvang van uw huisgenoot(je) KLIK HIER
.
![]() . . . .
Arie van 15 mei tot 1 juni 2025. |
Lynnie van 26 juli tot 25 augustus 2025 |
![]() Nelson en Doska van 1 tot 8 augustus 2025 |
![]() . . . . . Ian en Babs van 26 okt tot en met 4 december 2025 |
+
Er zijn nog geen reacties op dit artikel. U kunt als eerste reageren!