Hoe moet het nu verder met de wolf in de omgeving van Leusden ?

Nederland was al in shock toen er een bericht kwam van een hondje dat aan de lijn, op amper 30 cm van zijn bazinnetje, was gegrepen door een wolf en werd meegenomen. Ach ach wat een ellende…. Later hoorde ik op de radio een wolf deskundige die een uur met het bazinnetje aan de telefoon had gezeten en niet twijfelde aan het verhaal van het bazinnetje. Toch bleef er bij mij ernstige twijfel over de omstandigheden van deze tragedie. Zoals ik begrepen heb had wolf het tweetal beslopen en had plotseling toegeslagen. Dat het hondje verdwenen was is duidelijk. Er is tot op heden geen spoor gevonden van het hondje en ook is het nog niet voor 100% zeker dat het om een wolf ging.

Vervolgens kwam er bericht dat er een kind overstuur was geraakt omdat het oog in oog had gestaan met een wolf. De media was  er snel bij om te vertellen dat het kind ongedeerd was. Op dinsdagochtend kwam plots het bericht dat dit kind lichtgewond was geraakt na een korte ‘fysieke confrontatie’ met een wolf.  Een medewerker van een buitenschoolse opvang had gemeld dat het kind in haar zij gebeten zou zijn door de wolf. Opnieuw was de ophef groot. Tegenstanders van de wolf in Nederland haastten zich om dit voorval aan te grijpen om aan te geven dat wolven hier niet thuis horen. Maar ja, toen bleek dat noch het kind noch de kleding geen enkel bijtspoor vertoonde, werd het verhaal weer anders en zou de wolf weliswaar gehapt hebben maar direct los gelaten hebben en toen verdwenen zijn.  De kleding van het kind wordt nu door het Nederlands Forensisch Instituut onderzocht of er DNA van de wolf gevonden kan worden. De provincie doet onderzoek en natuurliefhebbers wordt aangeraden om het gebied te mijden.

Dringend werd verzocht om tijdens het onderzoek het betreffende stukje natuur te mijden. Maar wat zien we … drommen mensen gaan er juist heen om foto’s te maken van de wolvenfamilie. En dan heb ik het nog niet eens over de idioten die de wolven voeren om dat mooie plaatje te kunnen maken.

Nu zijn dode en gewonde schapen gevonden. Ook bij de schapen wordt DNA onderzoek gedaan om te kunnen bepalen òf dit het werk was van een wolf, en zo ja welke wolf …  Tja, het wordt zo wel erg moeilijk om vierkant achter de wolf blijven staan. Maar als we werkelijk bewezen feiten op een rijtje zetten zien we dat het geschetste beeld van de wolf toch wel een beetje gekleurd is. Weinig is nog zeker, angst lijkt een wat vooringenomen mening te vormen. Gelukkig worden de voorvallen onderzocht om de realiteit en de te bewijzen feiten op een rijtje te zetten alvorens overhaaste beslissingen en stappen worden genomen. Ook bij ons in IJhorst zijn er meldingen van wolven die allen verdwenen nadat mensen ze gezien hadden. Wij lopen hier al 13 jaar lang minimaal 4 keer per dag in het bos en zijn er nog nooit een wolf tegen gekomen.  Wel zien we vossen, dassen en reeën. Misschien is het gek maar ooit hoop ik ook een wolf te zien.

En dan is er  nu bekend geworden dat er drie keer zo veel “wolf-aanvallen” zijn geweest dan vorig jaar.  Dat dit weer een grondige analyse behoeft mag duidelijk zijn.

Hoe komt het dat er zoveel meer aanvallen van wolven zijn ?

Deskundigen laten hier hun licht over schijnen. Als er in de natuur weinig wild te vangen is dan moeten ze op zoek naar ander eten. Wolven nemen in het wild bij het vangen van prooien een boel risico. In het wild sterven regelmatig wolven bij het vangen van een prooi. Ze krijgen een trap van een hoefdier of nemen, door honger gedreven, te veel risico met fatale gevolgen. Als de wolf eenmaal door heeft dat een schaap een relatief makkelijke prooi is met weinig risico voor de wolf zelf, dan is de keuze gauw gemaakt. Wolven zijn net als honden in principe luie dieren die met weinig inspanning zoveel mogelijk resultaat willen behalen. Waarom de schapen juist nu weer slachtoffers waren laat zich verklaren.

Na onderzoek is gebleken dat er bij het overgrote aantal van aanvallen op schapen, omstandigheden waren waarbij er geen of onvoldoende maatregelen waren genomen ter bescherming van de schapen. Dit horen de wolvenhaters niet graag maar het is wel een feit. Een schaap is nu eenmaal een aantrekkelijke veilige prooi dus die blijven de aandacht van de wolven trekken.  Een draadje spannen met stroom er op is onvoldoende en zeker als de afrastering niet op juiste wijze is aangebracht. Als de onderste stroomdraad 20 cm boven de grond hangt dan kan de wolf er onder door kruipen. De wolf zal vrijwel dagelijks controleren of er nergens een kuil onder de draad zit waardoor de afstand tot de grond groot genoeg is om onder door te kruipen. Ook zal de wolf vrijwel dagelijks controleren of er nog steeds zoveel stroom op de draad staat dat het hem doet afschrikken. Het is dus dagelijks noodzaak om te controleren of de afrastering nog steeds deugt. Kijk of er nergens een tak op is gevallen of dat het nog steeds sluitend zoals is het hoort en … controleer dagelijks de stroomdraden. Zodra er onkruid of gras groeit tegen de stroomdraad treedt er stroomverlies op en dat merkt de wolf onmiddellijk met als gevolg dat hij op bezoek komt met alle nare gevolgen.

Voorts is het een sprookje dat de wolf over een open afrastering zal springen met een stroomdraad als topdraad.  Hij ziet dat als een struik. Hij zal er altijd onder door proberen te kruipen. Als het een hindernis betreft die lijkt op een schutting, zoals bijvoorbeeld een stevig hek van gaas,  dan kan hij er over heen proberen te springen al dan niet klauterend tegen het gaas.

Het spijt me voor alle wolfhaters dat ik toch  erg kritisch blijf en nog steeds de wolf een kans wil geven. Zij zullen het wel dom vinden maar ik ben niet bang om er ooit eentje tegen te komen… en Nee !!! onze hondjes lopen geen gevaar.

.

 

.