WILT U DIT WEEKJOURNAAL AUB DELEN MET AL UW VRIENDEN EN KENNISSEN? HARTELIJK DANK NAMENS ALLE SPAANSE HONDJES DIE EEN BAASJE ZOEKEN
Beste lezers,
In dit weekjournaal beginnen we met het bericht dat Nederland de grootste importeur blijkt van piep jonge Ierse kalfjes, maken we kennis met Alex, vinden er bijzondere zaken plaats in het bos, hebben we opnieuw oog voor het treiteren van stieren in Spanje en geven we alle info over meldpunt 144. In de column zoeken we iemand die weet of het in Nederland mogelijk is om met de hond een patiënt (baasje van de hond) in het ziekenhuis te bezoeken en in de (on)zin van de week is een kunstwerk altijd mooi voor degene die daar oog voor heeft. Natuurlijk hebben we nog veel meer leuke en interessante berichtjes te lezen hoor. Kijk maar…
– Nederland grootste importeur van Ierse kalfjes
– Kennismaken met Alex
– Vinden onze hondjes weer iets vreemds in het bos
– Vind een cadeautje op de website van Karlijn (advertentie)
– Gokje wagen en gelijk Dierenmissies steunen?
– Opnieuw aandacht voor het treiteren van stieren in Spanje deze keer tijdens stierenfeesten in Valencia….
– Politie: Lees alles over Meldpunt 144
– Leuk filmpje: Hoe dieren redders zijn …
– Bericht van baasje over: Estela, Noa, Boira
– Animal Webshop (advertentie)
– Registratie van uw hond is verplicht
– De vierkante column van Ton met: “Honden aan het bed.”
– De (on)zin van de week: Kunst is maar net wat je er in ziet !!!
– De beschikbaarheidsagenda voor vakantieopvang.
Heeft u een opmerking of wilt u iets kwijt over hetgeen u gelezen heeft? Maak dan vooral gebruik van het reactie-formulier onder aan het Weekjournaal.!!!!
.
.
GEZOCHT: ADVERTEERDERS IN HET WEEKJOURNAAL MEER WETEN KLIK HIER
.
.
De week van dag tot dag:
.
.
.
Maandag 15 augustus 2022
.
Nederland is dit jaar tot nu toe de grootste importeur van kalveren uit Ierland. In de eerste zeven maanden van dit jaar zijn ruim 95.000 kalveren van Ierland naar Nederland verscheept. Het gaat om dieren die pas enkele weken oud zijn.
In de eerste zeven maanden van dit jaar zijn ruim 95.000 kalveren van Ierland naar Nederland verscheept, volgens cijfers van de Ierse exportorganisatie Bord Bia. In heel 2021 ging het om 48.000 kalveren. Door de lage prijzen vorig jaar was het voor handelaren niet ‘interessant’ om Ierse kalveren op te kopen. Dit jaar zijn de Ierse kalveren weer gewild bij Nederlandse kalverhouders. Zowel in de ‘rosékalverensector’ als bij de ‘blanke’ kalveren zijn de prijzen gestegen.
In mei van dit jaar liet landbouwminister Henk Staghouwer nog weten ‘onaangenaam verrast’ te zijn door het feit dat er dit jaar meer kalveren vanuit Ierland naar Nederland komen dan andere jaren. Dit was naar aanleiding van Kamervragen van de Partij voor de Dieren. “Ik zet me in voor een Europees verbod op lange transporten van jonge kalveren en de transporten uit Ierland baren mij extra zorgen vanwege de overtocht met de veerboot. Uit een recent rapport van Eyes on Animals, Ethical Farming Ireland en Europarlementariër Anja Hazekamp bleek dat Ierse kalveren tijdens de vijftig uur durende reis vanaf het melkveebedrijf in Ierland naar een controlepost in Frankrijk slechts één keer werden gevoerd,” aldus de minister.
Twee weken na geboorte
In de Europese transportverordening staat dat jonge kalveren op transport mogen als de navel volledig geheeld is, en dat kalveren van minder dan 10 dagen oud maximaal 100 km getransporteerd mogen worden. Voor een transport langer dan acht uur, zoals van Ierland naar Nederland, geldt een minimale leeftijd van 14 dagen.
Animal Rights reageert geschokt op de gigantische aantallen Ierse kalfjes die naar Nederland worden vervoerd. Campagnecoördinator Anna Krijger:
“Kalfjes van twee weken horen bij hun moeder, zo simpel is het. De handel in deze jonge dieren is wreed en het lange en uitputtende transport is daar een onderdeel van. Minister Staghouwer moet nu laten zien wat hij voor deze dieren wil betekenen. Met alleen ‘onaangenaam verrast’ zijn we nog geen steek verder gekomen.”
De kalf
Je kunt je afvragen waarom deze Ierse kalfjes eigenlijk geboren worden. Dit heeft alles te maken met de zuivelindustrie.
De melkproductie bij een koe kan, net als bij honden, mensen en alle andere zoogdieren, alleen op gang komen wanneer ze nakomelingen ter wereld brengt. Daarom worden koeien in de melkveehouderij elk jaar opnieuw kunstmatig bevrucht. Na een drachttijd van negen maanden wordt de koe in een aparte box of hok met stro geplaatst om haar jong te baren. Maar de moederkoe mag haar jong niet zogen en de twee worden vrijwel direct van elkaar gescheiden omdat de moedermelk wordt verkocht voor menselijke consumptie.
Als het kalfje vrouwelijk is, is de kans groot dat ze, net als haar moeder, een triest bestaan als melkkoe tegemoet gaat. De andere kalfjes, onder wie natuurlijk de stiertjes, worden overgebracht naar een vetmesterij als ze ongeveer twee weken oud zijn. Stiertjes kunnen immers geen melk geven en zijn daarom verder niet van waarde in de zuivelindustrie. In totaal is zo’n 30 procent van de kalveren bestemd voor vervanging van de ‘melkveestapel’ en 70 procent gaat naar de vleesindustrie. Ook de kalfjes uit Ierland zijn bestemd voor de vleesindustrie.
De meeste vleeskalfjes krijgen in de vetmesterij een speciaal dieet waar bewust te weinig ijzer in zit: daar krijgen ze bloedarmoede van en dat levert ‘mooi’ blank kalfsvlees op. Na zes tot acht maanden worden ze geslacht. Andere kalfjes worden gebruikt voor ‘rosé kalfsvlees’. Zij krijgen kracht- en ruwvoer en worden na ongeveer tien maanden geslacht.
Bron:
- Persbericht Animal Rights
.
.
Dinsdag 16 augustus 2022
.
Kennismaken met Alex
.
Dit is Alex, reutje, geboren 19/06/2013, gewicht 12 kg, hoogte 42 cm en lengte 42 cm. Alex woont in het asiel van Elena in Solena in de regio Ciudad Real. Karakter: Heerlijk mensgericht, super lief, knuffeldoos, kroelerig, sociaal met andere honden, rustig, vind aangehaald worden heerlijk, loopt goed aan de lijn en vindt autorijden geweldig. Achtergrond informatie: Zoals zo vaak gebeurt is ook Alex achtergelaten bij een benzinepomp. Stelt u dat even voor…. je neemt je hond mee naar een benzinepomp, je gooit je auto vol met brandstof, laat je hond uitstappen en rijdt weg. Dit is gewoon niet te begrijpen. En dan met een superlieve hond die je al vele jaren hebt, die volledig aan je gewend is en jou volledig vertrouwt … en dan rijd je weg en laat je je trouwe vriend aan zijn lot over … Alex die nog vol vertrouwen is dat het baasje zo wel terug zal komen .. wacht te vergeefs uur na uur … dag na dag … en dan moet hij ervaren dat zijn baasje hem niet meer komt halen …
.
.
.
.
Gelukkig werd hij al gauw opgemerkt. Eerst werd ook door het personeel van het benzinestation gedacht dat het baasje wel terug zou komen maar dat was dus niet het geval. Ze hebben het een paar dagen aangezien en wat eten gegeven maar het beestje was verloren en dreigde weg te kwijnen van ellende. Toen werd het asiel van Elena gebeld en kwam Alex onder haar hoede. Alex bleek enorm te verlangen naar genegenheid en kwam direct toen ze hem met lieve woordjes lokten. Alex is een hond die duidelijk een goede relatie heeft gehad met mensen. Het is dan ook onbegrijpelijk dat hij als 9 jarige zo aan de kant is gezet. Vermoedelijk zijn er dingen gebeurd die wij niet niet weten. Misschien is het eigen baasje overleden en had de nieuwe oppas helemaal geen zin in de zorg voor hem. Wie zal het zeggen. Maar één ding is zeker: Alex verdient een lief baasje die hem wil verwennen en het vertrouwen wil geven dat hij voor altijd welkom is… en … dat hij niet hoeft te wennen aan het asielleven. Alex heeft nog heel wat jaartjes voor de boeg waar hij wil laten zien dat je je geen beter gezelschap kunt wensen.
Meer weten over Alex of de eventuele adoptieprocedure… bel 0622225271 of mail naar dierenmissies@gmail.com
.
.
Woensdag 17 augustus 2022. .
.
Onze hondjes vinden wat vreemds in het bos.
.
Zeg nou zelf of u dit vreemd of op zijn minst bijzonder vindt….
Het is erg warm geweest de afgelopen tijd en daar zeg ik niets geks mee. Mensen zijn de hele dag schaars gekleed en ook dat is niet gek. Dat je dus niet bepaald een overschot aan kleding bij je hebt als je een boswandeling maakt lijkt mij ook niet gek. OK, nou komt het. Als we gaan wandelen in het bos met de hondjes proberen we steeds een andere route te lopen.
Dat is voor ons en de hondjes wel zo leuk en avontuurlijk. Zo kom je dus op bijna alle bospaadjes in het bos. Onze hondjes zijn dat gewend en kennen elk grassprietje, elke struik en boom. Tja, we lopen daar al bijna negen jaar, vier keer per dag in het rond dus dat is ook niet zo gek. Zelfs in het stikke donker weten ze de weg prima te vinden. Ze hebben dan lichtjes aan zodat ik kan zien waar ze uithangen.
.
.
Ik bedien mezelf met een een schijnwerper om te zien waar ik mijn voeten neer zet. Het is natuurlijk erg vervelend als je je voet zou verzwikken als je midden in het bos bent… Die kans is altijd aanwezig omdat de bospaden nou eenmaal geen mooi geplaveide weggetjes zijn… Enfin, zo liepen we dus in het donker weer een paadje in waar we, na de drukte van afgelopen warme weekend, nog niet waren geweest. Plots ging Botas uit z’n plaatje… dat betekende dat hij iets geks had gezien… iets dat niet paste in het beeld dat hij verwachtte te zien….. Mia bemoeide zich er ook mee en tuurde met mij in het duister…. Flor hield zich afzijdig want die was alleen maar bang dat er mensen aan zouden komen. De volgende dag gingen we bij daglicht terug naar dezelfde plek. Toen konden we goed zien wat zij hadden gezien.
Het was een dames T-shirt dat gedrapeerd was over een boomstronk. Op zich niet zo gek maar wat zou de dame nu gedragen hebben toen zij terug kwam op de camping ????
.
Nu was dit een lichtelijk vermakelijke anekdote maar …
Toch is het altijd wel een serieus iets als we iets vinden in het bos wat er eigenlijk niet thuis hoort. Zo hebben we eerder al eens kinderondergoed gevonden en dan kijk je toch anders om je heen dan anders en ga je toch op zoek naar signalen die daar iets mee te maken konden hebben. Gelukkig waren die er niet en bleek het toen om een flauwe grap te gaan. Tja, en in 2015 troffen we laat in de avond een dode man aan in het bos. We kunnen je verzekeren dat dan de rest van de nacht er heel anders uitziet dan dat je had verwacht. (zie: .Dierenmissies – Dierenmissies Weekjournaal van 18 oktober 2015 onder het kopje “Ongekende trouw van een jonge hond”.)
<<advertentie>>
|
. .
. <<advertentie>> . . Bezoek de webshop door de foto te klikken… . . . . . . . . . . . .
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Donderdag 18 augustus 2022
.
.