Beste lezers,
In dit weekjournaal beginnen met het bericht dat ook bij bekende mensen een hond gestolen kan worden, lezen we dat een eigenaar zijn eigen hond dood stak, hebben we nieuwe koppies in het asiel, zien we een geval van ernstige verwaarlozing van de vacht, nemen we afscheid van Tayra, zien we hondjes die overvallen worden door slaap, is Didi snel gereserveerd, en berichten we over de slechte situatie in het leven van vleesvarkens met een toekomst die over 15 jaar zou moeten verbeteren. In de vierkante column zien we hoe en foute keuze van het type hond tot een ramp in het gezin kan leiden en in de onzin van de week zien we een zo herkenbare situatie. Natuurlijk hebben we meer leuke en of interessante onderwerpen te lezen hoor. Kijk maar…
– Diefstal van honden gebeurt ook bij bekende mensen
– Amerikaanse Staffordshireterriër doodgestoken door eigenaar
– Nieuwe koppies: Tom en Didi
– Politie: geval van ernstige Verwaarlozing
– In Memoriam Tayra
– Didi is gereserveerd
– Vleesvarkens mogen pas in 2040 op hun zij liggen
– Animal Webshop (advertentie)
– Registratie van uw hond is verplicht
– Leuk filmpje ter vermaak. Als de slaap je overvalt ….
– De 4-kanten column van Ton met: De Foute Keuze: Een Gevaarlijke Hond als Gezinshond
– (On)zin van de week: zo herkenbaar ….
Heeft u een opmerking of wilt u iets kwijt over hetgeen u gelezen heeft? Maak dan vooral gebruik van het reactie-formulier onder aan het Weekjournaal.!!!!
.
.
GEZOCHT: ADVERTEERDERS IN HET WEEKJOURNAAL MEER WETEN KLIK HIER
.
.
.
De week van dag tot dag:
.
.
Maandag 3 maart 2025
.
Diefstal van honden gebeurt ook bij bekende mensen
.
Grote zorgen in Ouderkerk aan de Amstel: de 1-jarige hond Choco is al vijf dagen spoorloos. Eigenaar Nick van Delft, bekend van SBS6-programma Let’s Get Spanish, en zijn gezin vrezen dat de Engelse Staffordshire-bulterriër is gestolen en roepen het hele land op om uit te kijken. Een beloning van 5.000 euro ligt klaar voor de gouden tip.

Hond Choco. Beeld: Nick van Delft
Choco verdween op vrijdagochtend 21 februari rond 08.30 uur vanaf een erf aan de Waver. De zoektocht begon direct en werd al snel grootschalig. “We breiden steeds verder uit, maar het blijft een speld in een hooiberg,” zegt Nick tegen Hart van Nederland. “Nu gaan we met speurhonden aan de slag om het laatste gebied in Ouderkerk uit te kammen. Dat team zoekt ook wel eens naar lichamen, en drones met sonar en warmtedetectie vliegen mee. Het gaat ver, maar het is je hond, je kind. Het verdriet is groot.”
Volgens de Dierenpolitie lijkt het onwaarschijnlijk dat Choco er zelf vandoor is gegaan. “Het is hoogstwaarschijnlijk dat zij door onbekenden is meegenomen en dus gestolen,” meldt de politie op sociale media.
De Facebook-oproep van Nick is al meer dan 8.000 keer gedeeld en steeds meer mensen sluiten zich aan bij de zoektocht. “Ons gezin is radeloos en weten niet meer wat te doen. De beloning van 5.000 euro blijft natuurlijk voor altijd van kracht (dit ook voor de meenemer zodat hij of zij een eigen hondje kan kopen)”, aldus Nick.
Mensen die Choco na 21 februari hebben gezien of een vermoeden hebben waar ze is, worden dringend gevraagd contact op te nemen met de politie via 144 of Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000.
+.
.
Dinsdag 4 maart 2025
.
Amerikaanse Staffordshireterriër doodgestoken door eigenaar
De man werd in zijn been en onderarm gebeten en is voor behandeling naar het ziekenhuis gebracht. Volgens een politiewoordvoerder heeft hij “lelijke wonden” en bestaat bij bijtwonden vaak het risico op infecties. De dode hond is meegenomen door de dierenambulance en daarna in beslag genomen door politie.
Conclusie: Dit is weer zo’n ongelooflijk trieste onnodige gebeurtenis. De arme hond beschermde het vrouwtje op de wijze die hem bekend was en waarvoor dit ras speciaal is gefokt. Lees vooral ‘de 4-kante column van Ton’ van deze week verder in dit weekjournaal.
Later werd bekend dat de man 79 hechtingen had gekregen en nog in het ziekenhuis lag. Dat de arme hond het vrouwtje verdedigde werd hem fataal. De ‘felle discussie’ met zijn vrouw was echt wel iets meer dan dat. De man heeft een locatieverbod gekregen en mag voorlopig niet naar de woning terugkeren.
Jax beet de man eerst in zijn enkel en vervolgens in zijn onderarm, waarbij hij hardnekkig bleef vasthouden. Pogingen om de hond met een riem onder controle te krijgen, mislukten. De agressie van Jax komt voor velen als een schok. In de negen jaar dat hij bij het gezin woonde, had hij “nooit agressief gedrag vertoond”. In de buurt stond hij bekend als een vriendelijke hond, geliefd bij kinderen die hem knuffels en koekjes gaven. Ook samenleven met de kat in huis verliep altijd zonder problemen.
.
.
.
.
.
Woensdag 5 maart 2025
.
|
.
.
.
.
Donderdag 6 maart 2025
.


.
.
.
Vrijdag 7 maart 2025
.
Dit is TOM, Ras: gemengde bordercollie, Geboortedatum: 1/7/24, Geslacht: Man, Gewicht: 11,5 kg, Afmetingen: 58 hoog 58 lang, Vaccins en Analyse: Ja, hij is gezond. Tom woont in het asiel bij Elena in Solana in de regio Ciudad Real. Karakter: Geschikt voor kinderen: Ja, Compatibel met katten: ja, hij is getest, hij is goed, aanhankelijk en zeer intelligent. KAn prima met andere honden, loopt goed aan de lijn en is speels en houdt van rennen zoals elke jonge hond. Gedraagt zich prima in huis. Geschiedenis: Tom werd als puppy achtergelaten bij het gemeentelijk asiel. Hij is een speelse en aanhankelijke hond. Hij kan aan de lijn lopen en zoals elke goede puppy houdt hij van spelen en rennen. Hij is een zeer intelligente hond en leert alles heel snel. Thuis gedraagt hij zich heel goed en leeft hij zonder problemen in een roedel. Hij kan heel goed overweg met alle honden en katten. We zoeken een thuis waar hij gelukkig kan zijn.
.
.
.
.
Dit is Didi, Ras: WINDHOND, Geboortedatum: 14/1/2023, Geslacht: VROUW, Gewicht: 19 kg, Afmetingen: 60 hoog 63 lang, Vaccins en Analyse: Ja, ze is gezond. Didi woont in het asiel bij Elena in Solana in de regio Ciudad Real. Karakter: Geschikt voor kinderen: Ja, Compatibel met katten: NIET GETEST. Didi is een super aanhankelijke hond, met een 10/10 karakter, ze is erg goed met honden, ongeacht het geslacht. Ze is erg aanhankelijk en volgt je als je loopt. Ze is niet bang of verlegen. Ze is een lieverd, ze loopt ook goed aan de lijn. Geschiedenis: Didi is uit het gemeentelijke hondenasiel gehaald. Een man had haar meegenomen omdat hij haar op straat had gevonden en ze geen chip had.
.
Didi is gereserveerd …..
.
.
.
.
.
Zaterdag 8 maart 2025
.
.
Didi is gereserveerd
.
Soms kan het snel gaan. Eergisteren kregen we de data van Didi zodat ze een plekje zou krijgen op de website zodat we naar een baasje konden zoeken. Vandaag kregen we het berichtje dat Didi vermoedelijk al een baasje heeft gevonden. Dit is natuurlijk geweldig nieuws voor de mooie en lieve Didi.
.
.
Het akkoord ligt nu bij landbouwminister Wiersma, die via een algemene maatregel van bestuur (AMvB) de plannen verder zal invullen. Het kan zomaar zijn dat ze inhoudelijke aanpassingen doorvoert, of dat zelfs dit kleine beetje extra dierenwelzijn uiteindelijk helemaal niet doorgaat.
.
Punten uit het sectorakkoord

Klap in het gezicht van de biggen die tot 2040 nog met 21 dagen bij hun moeder worden weggehaald | Foto: publiek domein
Tijdens de presentatie van het sectorakkoord lichtte Elbert Roest enkele maatregelen toe. Naast het plan om vleesvarkens iets meer ruimte te geven, mogen biggen vanaf 2040 pas na 28 dagen bij hun moeder worden weggehaald. Dit wordt gepresenteerd als vooruitgang, maar dat is ronduit misleidend. Europese regelgeving uit 2008 schrijft deze speenleeftijd al voor. Het feit dat Nederland hier nu pas naar toe werkt – en dit verkoopt als een verbetering – is een klap in het gezicht van de miljoenen biggen die tot 2040 nog met 21 dagen bij hun moeder worden weggehaald.
Vanaf 2028 moeten varkenshouders zich houden aan een ‘klimaatadaptatieplan’. Dit betekent dat varkens niet langer mogen worden blootgesteld aan extreme kou of hitte. Ook de luchtkwaliteit in de stallen moet op orde zijn: het ammoniakgehalte mag niet boven de 20 parts per million (ppm) uitkomen en het koolstofdioxidegehalte (CO₂) niet hoger dan 3.000 ppm.
Deze drempel wordt ook gepresenteerd als een stap vooruit, maar betekent in de praktijk dat varkens ook daarna nog steeds te maken krijgen met geïrriteerde luchtwegen en ogen. Dit leidt tot ademhalingsproblemen, stress en een verhoogde vatbaarheid voor ziekten. Bovendien belemmert het hun natuurlijke gedrag en welzijn, met negatieve gevolgen voor hun gezondheid en groei.
Nauwelijks verbetering voor vleesvarkens na 2040

Bloeddoorlopen ogen door de stalgassen in de vee-industrie | Foto (varken Sam): House of Animals
Een grens van 20 ppm draagt op geen enkele manier bij aan een toekomst waarin varkens vrij kunnen ademen, of zich daadwerkelijk goed voelen. Onderzoek wijst uit dat een varken pas bij een ammoniakniveau van 5 ppm een gezond en stressvrij leven kan leiden. De ‘verbetering’ die nu wordt gepresenteerd, verandert dus weinig aan de realiteit: varkens blijven hun hele leven opgesloten in bedompte stallen, waar de lucht die ze inademen verre van gezond is.
Verder zal daglichttoetreding verplicht zijn bij verbouwingen en nieuwbouw. Ook moeten hokken zo worden ingericht dat er aparte zones zijn voor eten, rusten, mesten en activiteiten. Een dichte vloer – al dan niet flexibel – zal ook verplicht zijn, zodat varkens wroetmateriaal kunnen krijgen.
Het beperken van ingrepen aan dieren is ook benoemd. Het couperen van staarten is vanaf 2030 verboden – al lang bekend – en in datzelfde jaar wordt nu ook het vijlen van hoektanden wettelijk niet meer toegestaan. Althans, in theorie. Want als een dierenarts een ingreep ‘noodzakelijk’ acht, mogen staarten alsnog worden afgeknipt en tanden worden gevijld.
.
.
.
.
Registratie van uw hond is verplicht . Ook willen we nog eens de nieuwe baasjes attent maken op de verplichte registratie van hun nieuwe gezinslid bij een databank die de chipnummers registreert om de eigenaar terug te kunnen vinden mocht ooit een hond zoekraken of onbeheerd aangetroffen worden. Natuurlijk ben je als baasje vrij om een eigen databank te kiezen maar wij maken meestal gebruik van de Nederlandse Databank voor Gezelschapsdieren www.NDG.nl. De eenmalige kosten zijn gering en het geeft zoveel rust als je weet dat politie, dierenartsen, personeel van AMIVEDI en dierenambulances, die databanken altijd raadplegen als er verloren ziel wordt aangetroffen.
.
.
.
.
.
Zondag 9 maart 2025
.
Met genoegen hebben we het weekjournaal weer samengesteld … Het weekjournaal was weer op tijd gereed voor distributie. Zaterdagavond ging hij al weer online en is hij op Facebook verschenen. We hopen dat u net zoveel plezier aan het lezen zult hebben als dat wij hadden bij het samenstellen.
.
.
Gokje wagen en gelijk Dierenmissies steunen?
Graag vragen we de aandacht voor de Vriendenlijn waarmee u prachtige prijzen kunt winnen en tegelijk Dierenmissies kunt steunen. Wist u dat Dierenmissies al bijna 14 jaar partner is van de Vriendenloterij ?
Wellicht wint u een prachtige prijs en vindt u het niet erg als iemand van de Vriendenloterij u een cheque aan komt bieden van 1.000, 10.000, 100.000 of 1 miljoen euro ???
Wilt u meespelen en gelijk ook Dierenmissies steunen? Klik dan op onderstaand logo…..
Helaas kunnen wij vanwege de Privacy wetgeving niet zien wie er voor ons meespeelt in de VRIENDENLOTERIJ. Daardoor kunnen wij deze donateurs nooit bedanken voor hun bijdrage. Speelt u mee voor Dierenmissies en wilt u ons dit laten weten..?? Stuur dan even een berichtje per mail dierenmissies@gmail.com of een whatsapp naar 0622225271..
.
.
.
Leuk filmpje ter vermaak.
.
.
.
.
De 4-kanten column van Ton.
.
.
De Foute Keuze: Een Gevaarlijke Hond als Gezinshond
In een tijd waarin gezinsuitbreiding niet langer alleen met de komst van een nieuw gezin lid gepaard gaat, maar ook met de aanschaf van een huisdier, zien we steeds vaker dat gezinnen voor een hond kiezen. Honden kunnen fantastische metgezellen zijn en bijdragen aan de ontwikkeling van kinderen. Echter, niet alle honden zijn geschikt als gezinshond. Het kiezen van een gevaarlijke of onvoorspelbare hond kan fatale gevolgen hebben, niet alleen voor de kinderen, maar ook voor de gemeenschap en het welzijn van de hond zelf.
De aantrekkingskracht van bepaalde hondenrassen, soms aangeduid als ‘gevaarlijk’, kan voor veel gezinnen onbegrijpelijk zijn. Deze honden zijn vaak sterk, dominant en hebben een geschiedenis van agressie. Het is van cruciaal belang om te begrijpen dat niet alle honden van een bepaald ras gevaarlijk zijn, maar er zijn wel rassen die door hun fysieke kracht en temperament een grotere kans op bijtincidenten met zich meebrengen. Het nemen van een dergelijke hond als gezinshond is een foute keuze die ernstige gevolgen kan hebben.
Laten we eens kijken naar de mogelijke schade die kan voortvloeien uit een bijtincident met een zogenaamde ongevaarlijke hond in vergelijking met een gevaarlijke hond. Een bijtincident met een zogenaamde ongevaarlijke hond, zoals bijvoorbeeld een Chihuahua, Poedel of Golden Retriever, resulteert meestal in oppervlakkige verwondingen. Deze honden hebben vaak een lagere bijtkracht of hebben een mindere dwang om zeer agressief gedrag te vertonen waardoor zij in een, soms ongewilde, reflex minder ernstige schade toe brengen. De verwondingen kunnen bestaan uit kleine bijt- of krabwonden, die vaak goed te verhelpen zijn met een bezoek aan de huisarts. In de meeste gevallen is de schade beperkt tot fysieke verwondingen die snel genezen en psychologisch trauma dat meestal ook relatief snel weer verdwijnt.
Aan de andere kant kan een bijtincident met een gevaarlijke hond, zoals een Pitbull, Rottweiler, Engelse Staffordshire-bulterriër of Doberman met agressieve neigingen, of in en onverwachte reflexsituatie veel ernstigere gevolgen hebben. Deze honden kunnen door hun temperament en kracht, aanzienlijke schade aanrichten. Hun bijtkracht is aanzienlijk en genoeg om diepe wonden te veroorzaken, wat kan leiden tot infecties, littekens, in sommige gevallen zelfs chirurgische ingrepen of overlijden van het slachtoffer. De psychologische impact op het slachtoffer kan ook veel ernstiger zijn. Kinderen die gebeten worden door een hond, ongeacht de grootte, kunnen een levenslange angst voor honden ontwikkelen. Een bijtincident met een gevaarlijke hond kan zelfs leiden tot posttraumatische stressstoornis (PTSS) bij zowel het slachtoffer als getuigen.
Een ander belangrijk aspect om in overweging te nemen, is hoe de omgeving op dergelijke incidenten reageert. Bij een bijtincident met een kleine of zogenaamde ongevaarlijke hond wordt het vaak als minder ernstig beschouwd, en de hond krijgt misschien een tweede kans. Bij een bijtincident met een gevaarlijke hond daarentegen, kan de situatie veel serieuzer worden genomen. Dergelijke honden worden vaak geëuthanaseerd of in quarantaine geplaatst, en hun eigenaren kunnen juridische gevolgen ondervinden. Dit heeft niet alleen invloed op het leven van de hond, maar ook op dat van de eigenaar en hun gezin.
Ieder baasje moet weten dat elke hond wel eens de fout in kan en zal gaan. Een bijtincident, door een schrik- of angstreactie op een onverwacht moment, zul je als baasje eens of meer keren meemaken. Het kiezen van een hond is niet iets dat lichtvaardig moet worden opgevat. Het is essentieel om de juiste match te vinden voor uw gezin, rekening houdend met de behoeften en het gedrag van de hond, evenals de dynamiek binnen het gezin. Gezinshonden moeten niet alleen vriendelijk en sociaal zijn, maar ook in staat om te gaan met de energie en het gedrag van kinderen. Het is van cruciaal belang om te kiezen voor een ras dat bekend staat om zijn zachtaardigheid en stabiliteit, in plaats van te kiezen voor een hond die, door zijn genetische achtergrond of omstandigheden, een verhoogd risico op agressie vertoont en hierdoor, vaak ongewild, vreselijke wonden kan toebrengen.
Concluderend: Het nemen van een gevaarlijke hond als gezinshond kan een foute keuze zijn met ernstige gevolgen. Zoals we vertelden kan de schade, die kan voortvloeien tussen uit een bijtincident met zogenaamde ongevaarlijke hond en een gevaarlijke hond, aanzienlijk verschillen zowel in fysieke als psychologische zin. Het is van essentieel belang om goed onderzoek te doen en te kiezen voor een hond die past binnen de dynamiek van uw gezin, om zo een veilige en gelukkige omgeving voor iedereen te waarborgen.
.
.
.
.
.
<<Advertentie>> . a
klik op de foto om de website te bezoeken
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Wist u overigens dat we al ruim 7,7 miljoen bezoekers op de site van Dierenmissies hebben mogen verwelkomen?
.
.
MMMM…. even nadenken …
.
Afsluitend hier de (on)zin van de week:
.
Zo herkenbaar
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
DE AGENDA voor de vakantie van uw hond. Om te zien of er bij ons een plekje vrij is voor een vakantie van uw makker kijkt u op onderstaand overzicht. Het is best wel druk in het hoogseizoen dus dan is tijdig reserveren de oplossing. Informeren naar een plekje kan altijd want soms is er toch nog een plekje vrij of kan er gecombineerd worden. Voor meer informatie over vakantieopvang van uw huisgenoot(je) KLIK HIER
.
![]() . . . .
Arie van 15 mei tot 1 juni 2025. |
Lynnie van 26 juli tot 25 augustus 2025 |
![]() . . . . . Ian en Babs van 26 okt tot en met 4 december 2025 |
+
Er zijn nog geen reacties op dit artikel. U kunt als eerste reageren!